Home VestiEkonomija Rast profita grupacije Intesa Sanpaolo

Rast profita grupacije Intesa Sanpaolo

by bifadmin

U prvom kvartalu godine bankarska grupacija Intesa Sanpaolo je ostvarila snažan napredak na planu profitabilnosti premašivši ciljeve postavljene u Biznis planu za period 2014-2017. godine.

„Odlični rezultati u prvom kvartalu daju nam snažnu polaznu osnovu ove godine i odražavaju ulogu koju Intesa Sanpaolo ima u oporavku Italije. Ovaj učinak stavlja Grupu na sam vrh evropske lestvice u pogledu rasta prihoda i snage kapitala, a za njega su zaslužni svi zaposleni, od kojih svaki uspešno sprovodi svoj deo poslovnog plana.“, rekao je Karlo Mesina (Carlo Messina), generalni i izvršni direktor Intesa Sanpaolo Grupe, komentarišući ostvarene rezultate.

Mesina je istakao da su izgledi za rast privrede Italije konačno vidljivi nakon nekoliko godina koje je obeležio pad BDP-a, te da se može reći da je 2015. godina promene za italijansku ekonomiju i dodao da je Intesa Sanpaolo katalizator oporavka kroz snažnu podršku koju pruža realnoj ekonomiji sa više od 8 milijardi evra u novim srednjoročnim i dugoročnim kreditima porodicama i kompanijama u Italiji.

„Naš neto prihod u prvom tromesečju porastao je za 112 odsto na ukupno 1,1 milijardu evra, čime smo prešli više od pola puta do planiranog iznosa godišnjih dividendi od 2 milijarde evra. Ulaganja u zaposlene su nadmašila 1,3 milijarde evra u zaradama, uključujući u taj iznos i našu posvećenost obuci i inoviranju usluga, što nam je omogućilo da prerasporedimo 4.500 zaposlenih u okviru Banke i tako izbegnemo potencijalne gubitke radnih mesta. Posvećenost državi konkretno se oslikava u 800 miliona evra plaćenih poreza tokom tromesečja, u 1,5 milijardi evra kojima smo podržali društveni sektor, kao i u ulozi koju imamo u sklopu EXPO 2015, gde smo globalni finansijski partner i značajan učesnik zahvaljujući našem izložbenom prostoru,“, naglasio je Mesina i podsetio da je Grupa pre mesec dana u Torinu otvorila svoj novi neboder, srce njenih digitalnih i inovativnih programa. „Pokazujemo da je Intesa Sanpaolo banka realne ekonomije, koja uz veliki trud svojih zaposlenih ima dobar učinak i obezbeđuje visoke i održive prihode“, zaključio je Mesina.

Pročitajte i ovo...