Home VestiIT i nauka Ukrajina i Rusija: Rat i na internetu

Ukrajina i Rusija: Rat i na internetu

by bifadmin

Sukob između Rusije i Ukajine proširio se i na internet. Prema pisanju tamošnjih medija i jedna i druga zemlja imaju plaćene internet komentatore i trolove koji se bore za diskreditaciju protivničke strane u međunarodnim okvirima.

U Ukrajini se trenutno potpisuje peticija koja bi trebalo da bude predata rukovodstvu Fejsbuka zbog “ruskih napora da ućutkaju proukrajinske glasove”. Naime, radi se o navodno velikom broju ukinutih Fejsbuk naloga koji su kritikovali politiku Kremljina, a koji su ugašeni zbog “organizovanih masovnih prijavljivanja” od strane proruskih internet trolova.

Zbog svega navedenog je ukrajinski predsednik urgirao kod osnivača Fejsbuka Marka Cukerberga da oformi specijalnu administrativnu kancelariju koja bi se bavila proveravanjem često lažnih prijava tuđih naloga.

Da podsetimo, u poslednjih nekoliko nedelja, mnogim uticajnim i poznatim Ukrajincima su, posle kritike ruske politike, suspendovani Fejsbuk nalozi.

Čelnici ove društvene mreže objavili su da kompanija svakodnevno dobija na hiljade prigovora i žalbi i da ponekad, zbog mnogo posla, pravi ovakve propuste. Uostalom, astroturferi, ili plaćeni internet botovi, kako ih mi u Srbiji zovemo, su zastupljeni i na ostalim društvenim mrežama, kao i na medijskim sajtovima, i do sada nije otkriven efikasan način za borbu protiv ove vrste manipulacije javnim mnjenjem.

 
Izvor: BBC

Pročitajte i ovo...