Home Posle 5 SAD: Treba li oporezovati vožnju bicikla zbog „zagađivanja vazduha“?

SAD: Treba li oporezovati vožnju bicikla zbog „zagađivanja vazduha“?

by bifadmin

Većina bića na ovoj planeti su zagađivači. Ljudi na primer udišu kiseonik a izdišu ugljen dioksid. Kada smo fizički aktivni izlazna količina CO2 se povećava. Na to je mislio predstavnik američke države Vašington kada je predložio da se prodaja bicikala oporezuje po sličnom principu kao i automobila, jer su i biciklisti – zagađivači.

Argumenti za oporezivanje bicikala su da trenutno vozači plaćaju da koriste svoje automobile na putevima, dok biciklisti ne plaćaju ništa. A s obzirom na činjenicu da biciklisti ne koriste ni nikakvo gorivo, država nema način da dobije neku naknadu od njih. A pošto postoji tvrdnja da su biciklisti zagađivači, onda bi, smatraju pojedini predstavnici Vašingtona, trebalo da plaćaju državi neku vrstu kazne.

No, naučnici su vrlo brzo seli i sračunali koliko su zapravo opasni biciklisti. Prema njihovoj računici za 28.800 pređenih kilometara godišnje vozač bicikla proizvede oko 372 kg ugljen dioksida, a moderni hibridni automobil oko 3.800 kg. Osim toga, automobili izbacuju i druge štetne gasove kao što su NOx, HC i CO, a kojih kod vožnje biciklom nema. Drugim rečima, ovaj predlog se može baš pohvaliti racionalnošću.
Izvor: autostart.hr

Pročitajte i ovo...