Home VestiEkonomija Solidno poslovanje UniCredit Banke Srbija potvrđeno rastom tržišnog učešća

Solidno poslovanje UniCredit Banke Srbija potvrđeno rastom tržišnog učešća

by bifadmin

Banka je potvrdila treće mesto na tržištu kada je u pitanju ukupna aktiva, dok je baza klijenata povećana za 18%, uz rast depozita od 25%.

Fokus na klijente, novi servisni model i proizvodi skrojeni po meri i usklađeni sa potrebama različitih segmenata klijenata, dodatno su doprineli uvećanju baze klijenata za skoro 18%, tako da je ukupan broj klijenata premašio 247.000. Kao posledicu toga ostvaren je rast depozita za 25% u poređenju sa prethodnom godinom, koji su premašili 141 milijardu dinara.

Volumen odobrenih kredita u 2014. godini dostigao je iznos od skoro 165 milijardi dinara, što predstavlja snažan rast od 14% u poređenju sa prethodnom godinom. Ovakav trend rasta u depozitima i kreditima obezbedio je još stabilniju finansijsku poziciju banke, dok rast komercijalnih volumena nadmašuje rast prihoda od kamata i naknada usled sveukupnog smanjenja marži.

Klaudio Ćezario, predsednik Izvršnog odbora UniCredit Banke Srbija je izjavio: „Rast tržišnog učešća u kreditima pokazuje da pružamo podršku realnoj ekonomiji, a jedan od dokaza je i to što smo vrlo aktivno učestvovali u Vladinom Programu subvencionisanog kreditiranja. Zauzeli smo prvo mesto prema iznosu odobrenih kredita segmentu mikro, malih i srednjih preduzeća“.

S druge strane, rast ukupnih troškova za 15% je posledica rasta broja zaposlenih, dodatnih investicija u infrastrukturu banke i unapređenje poslovanja, uz povećanje broja zaposlenih za 4% na 1.089.

Kao i prethodnih godina, UniCredit Bank Srbija je uspela da i u 2014. godini zadrži visok nivo efikasnosti. Operativni profit banke dostigao je iznos od 8,79 milijardi dinara, zabeleživši rast od 1% u poređenju sa 2013. godinom. Rast bilansa stanja iznosio je 6% u poređenju sa prethodnom godinom, na preko 265 milijardi dinara. Na kraju 2014. godine, neto profit banke u Srbiji dostigao je 5,46 milijardi dinara.

Pročitajte i ovo...