Home VestiEkonomija Sponzori FIFA se povlače?

Sponzori FIFA se povlače?

by bifadmin

Velika sponzorstva kompanija Visa, Coca-Cola i Adidas dovedena su pod znak pitanja zbog hapšenja sedam visokih funkcionera FIFA. Zbog ovog skandala koji je u sredu potresao svetsku javnost i evropska kuća fudbala UEFA razmišlja da povuče svoje predstavnike sa glasanja za mesto predsedavajućeg FIFA u narednom mandatu.

Planovi aktuelnog predsednika FIFA Sepa Blatera da bude predsednik i u petom mandatu možda će propasti zbog velike korupcionaške afere. Blater je kratkoročno zabranio bavljenje svim aktivnostima vezanim za fudbal čak 11 od 14 članova upravnog tela FIFA koje su američke vlasti optužile zbog korupcije, reketa i pranja novca.

Kako su juče preneli BBC i CNN ovaj slučaj u fokus stavlja i izbor zemalja domaćina za odigravanje naredna dva svetska prvenstva – Rusiju i Katar, odnosno u istrazi će biti pokrenuto i pitanje da li se trgovalo glasovima kandidata iz pojedinih zemalja kako bi ove dve države stekla domaćinstva.

Najnovija u nizu negativnih posledica afere objavljena je jutros, kada su predstavnici najvećeg dugogodišnjeg sponzora FIFA, kompanije Visa, istakli da njihov sponzorski ugovor mora da bude revidiran. Iz tabora Coca-Cola i Adidasa čule su se informacije da će i ove dve kompanije pokrenuti preispitivanje svojih ugovora. Reč je o ugovorima koji su zajedno vredni više milijardi dolara na nekoliko godina.

Pročitajte i ovo...