Home VestiPolitika i društvo Šta bi pobeda Dejvida Kamerona značila za EU?

Šta bi pobeda Dejvida Kamerona značila za EU?

by bifadmin

Dok se prebrajaju poslednji glasovi već je jasno da je Konzervativna partija britanskog premijera Dejvida Kamerona osvojila najviše glasova na parlamentarnim izborima. Laburistička partija Eda Milibanda doživela je veliki poraz od nacionalista u Škotskoj, pokazuju preliminarni rezultati. Pojedini britanski mediji već najavljuju mogućnost da će Miliband podneti ostavku na mesto lidera partije zbog neočekivanog izbornog poraza. Da podsetimo, predizborna istraživanja su pokazivala da će Konzervativna partija imati za samo 1% više glasova od laburista.

No, prema prvim rezultatima prebrojavanja glasova, Konzervativna partija, koja je do sada imala 302 poslanika, sada će imati 316 predstavnika u donjem domu parlamenta, a laburisti će umesto 256 imati 239 poslanika. Liberalno-demokratskoj partiji će od 56 poslanika ostati 10, dok će škotski nacionalisti zauzeti 58 mesta u parlamentu, gde su do sada imali šest predstavnika, pokazuju preliminarni podaci. Dva mesta će verovatno dobiti antimigrantska i antievropska Nezavisna partija UK.

BBC piše da ova Kameronova pobeda ne predstavlja samo prekretnicu u britanskoj politici već i u evropskoj. Njegovoj opoziciji u Britaniji će trebati dosta vremena da se pribere posle ovog poraza a što se tiče britanske spoljne politike, ona bi mogla ostati evroskeptična.

Naime, Kameron je građanima obećao referendum o ostanku u EU, dok je Miliband bio protiv referenduma. Drugim rečima ova izborna pobeda bi mogla da podgreje pitanje da li će Britanija napustiti Evropsku uniju i da li će Škotska ponovo pokrenuti pitanje nezavisnosti. No, pošto nijedna partija nije osvojila dovoljnu većinu da bi formirala Vladu, treća partija bi mogla da ima odlučujuću ulogu. Ako bi se formirala koaliciona vlada u koju bi mogla da uđe treća po veličini Liberalno-demokratska stranka, koja se do sada protivila referendumu, pitanje je da li bi ova zemlja uopšte bila na putu da napusti EU.

Ali s obzirom na činjenicu da je Liberalno-demokratska stranka u poslednjih nekoliko dana dosta ublažila svoj stav po ovom pitanju, moguće je da bi i sa njom u koaliciji Kameron izgurao referendum. A izlazak Velike Britanije iz EU bi mogao da podstakne iste ovakve težnje i u drugim evropskim zemljama. Na primer u Francuskoj, gde jačaju desničarske partije i pokreti.

Pročitajte i ovo...