Home VestiPolitika i društvo UN: Značajno je smanjen broj gladnih u svetu

UN: Značajno je smanjen broj gladnih u svetu

by bifadmin

Uprkos krizi i nekim novim ratnim žarištima a samim tim i rastu broja izbeglica, broj gladnih u svetu je pao ispod 800 miliona, saopštila je Organizacija za poljoprivredu i hranu Ujedinjenih nacija (FAO).

Naime, 72 države sveta su postigle zacrtane „Mileniijumske ciljeve“ koji se tiču smanjivanja siromaštva. Zato sada u svetu ima 795 miliona gladnih, što je za 216 miliona manje nego devedesetih. No, i dalje je to veliki broj – svaka deveta osoba na planeti je neuhranjena.

Najbolja je situacija u razvijenim zemljama koje su najviše i uradile na smanjivanju siromaštva. U zemljama u razvoju udeo ljudi koji ne konzumiraju dovoljno hrane za normalan razvoj u celokupnoj populaciji je 12,9%. Pre 25 godina taj udeo je bio 23,3%.

Najveći pomak u suzbijanju neuhranjenosti ostvaren je u Istočnoj Aziji, Latinskoj Americi i na Karibima. Glad je ređa i u nekim delovima Afrike, mada je ovaj kontinent ipak i dalje u najgorem položaju po ovom pitanju.

U saopštenju FAO-a se navodi da je ovo veliki uspeh s obzirom na izazove sa kojima se svet susretao u poslednjim godinama, počev od globalne finansijske krize, preko pogoršavanja klimatskih uslova pa sve do ratova. Čak i u veoma siromašnim sredinama je ostvaren pomak – trenutno se 24 afričke države suočavaju sa nestašicom hrane, što je dvostruko manje nego devedesetih

UN će nastaviti da rade na smanjivanju neuhranjenosti, i to uglavnom ulaganjem u siromašne ruralne krajeve, kao i transformisanjem ekonomija tamo gde je veliki broj stanovnika siromašan.

Pročitajte i ovo...