Home VestiEkonomija Erste Grupa: Tražnja za zlatom u Kini i Indiji i dalje je u porastu

Erste Grupa: Tražnja za zlatom u Kini i Indiji i dalje je u porastu

by bifadmin

Proteklih godina špekulativne aktivnosti u sektoru zlata su u značajnoj meri prestale. To se između ostalog uočava i po količini zlata u posedu ETF fondova, koji su 2013. i 2014. doživeli ogromne odlive. Situacija se nedavno promenila kada su zabeleženi prvi novi neto prilivi u prvom kvartalu 2015. godine.

 

Zlato u odnosu na valute

Trenutni raskorak između stvarnog kretanja cene zlata i preovlađujućih negativnih sentimenata mnogih tržišnih aktera prema zlatu je poprilično upečatljiv. „To je verovatno rezultat činjenice da je akcenat prvenstveno na dolarskoj ceni zlata”, ističe Hans Engel, stručnjak za međunarodne berze u Erste Grupi. Iako se prošle godine cena zlata u dolarima kretala horizontalno – što je još uvek poprilično dobro s obzirom na rekordni porast vrednosti dolara – zabeležila je porast u skoro svim drugim valutama. „Kretanje cene u evrima sa rastom od 12% u 2014. bilo je naročito upečatljivo. Od početka 2015. cena zlata je takođe iskazala dobre rezultate, zabeležen je rast od 7,6% u evrima”, primećuje Engel.

 

Tražnja je najveća u Aziji

Često se potcenjuje sve veća važnost azijskih tržišta u usponu kada je reč o tražnji za zlatom. Veći deo Azije pokazuje daleko veću naklonost prema zlatu od industrijalizovanih zemalja Zapada. Godine 2014. 53% ukupne tražnje dolazilo je iz Indije i Kine. Taj tradicionalno visok afinitet prema zlatu zajedno sa rastućim prosperitetom verovatno će podržati tražnju dugoročno gledano. Ukoliko se pogleda prošlogodišnja tražnja po glavi stanovnika, uočava se da su mnoga tržišta u usponu već među 20 najvećih kupaca zlata. To je tim pre zapanjujuće s ozbirom na to da je njihova kupovna moć znatno niža.

 

Zašto je zlato racionalni dodatak portfoliju

Brojne studije potvrđuju da uključivanje zlata umanjuje volatilnost portfolija. Međutim, činjenica je da tržišta na kojima se očekuju povećanja cena (bull markets) američkih akcija ne predstavljaju pozitivno okruženje za zlato. Berze u usponu trenutno predstavljaju najveći oportunitetni trošak za zlato. I dalje se preporučuje da se u zlato usmeri između pet do maksimalno 10% ukupnih sredstava koja su na raspolaganju za investiranje.

 

Perspektiva je umereno pozitivna

Posle dugog perioda na minimalnoj vrednosti (u dolarima), po našem mišljenju, perspektiva za cenu zlata umereno je optimistična. Tehnička analiza cene zlata, međutim, pokazuje da dugotrajni period na minimalnoj vrednosti tek treba da se završi i da horizontalni trend de facto ostaje na snazi. Očekujemo opseg cena od 1.200 do 1.250 USD po unci tokom narednih 12 meseci.

Pročitajte i ovo...