Home VestiPolitika i društvo “Ponesite više gotovine u Grčku”

“Ponesite više gotovine u Grčku”

by bifadmin

Srpski turisti ne bi trebalo da putuju u Grčku bez veće količine gotovog novca, izjavio je danas ekonomski savetnik u Vladi Srbije Vladimir Krulj i skrenuo pažnju da su građani Grčke od prošlog četvrtka do juče iz banaka podigli 2 mlrd EUR.

Komentarišući sinoćni predlog Grčkog saveta za finansijsku stabilnost i jutrošnju odluku predsednika i premijera da banke u Grčkoj ostanu zatvorene narednih šest radnih dana, Krulj je za RTS rekao da je dolaskom Sirize na vlast dobar deo bogatih Grka počeo da prebacuje novac van zemlje.

Ekonomski savetnik ministra zaduženog za evropske integracije Srbije ukazao je na razliku između stavova Nemačke i Austrije, sa jedne, i Francuske sa druge strane, precizirajući da je francuski ministar finansija rekao da se “eventualnim izlaskom Grčke iz evrozone dolazi na nepoznato tlo”, što ne bi bilo dobro ni za EU, ni za finansijska tržišta, ni za samu Grčku.

Krulj je objasnio da sporazumom u Lisabonu nije predviđeno da jedna zemlja izađe iz evrozone, a kako stvari trenutno stoje, ta bi država morala da izađe iz EU.

– Kada imate jedinstveno monetarno tržište i kada jedan član te monetarne jedinice izađe, to pravi sistemski problem koji se onda prenosi na celo tržište i na sve zemlje koje su deo tog tržišta – upozorio je Krulj.

 
Izvor: eKapija

Pročitajte i ovo...