Home VestiPolitika i društvo EU će raseliti 40.000 migranata po kontinentu

EU će raseliti 40.000 migranata po kontinentu

by bifadmin

Evropska komisija napravila je plan koje bi njene države članice dobrovoljno mogle da primenjuju u borbi sa prilivom desetina hiljada migranata koji preko Mediterana dolaze na stari kontinent. Prema procenama Fronteksa, evropske agencije za zaštitu granica, danas se u Evropi nalazi oko 153.000 migranata.

Pomenuti plan se zapravo tiče premeštanja 40.000 migranata iz Italije i Grčke, koje su prva destinacija većine brodova koji prevoze izbeglice iz ratom zahvaćenih zemalja. Trebalo bi da bude sproveden u naredne dve godine. I za 20.000 koji trenutno žive van EU postoji plan, piše u izveštaju.

Razmeštanje migranata biće konkretno dogovoreno do kraja jula. Ako bi oni nastanili sve zemlje Unije, onda bi broj migranata po jednoj zemlji iznosio samo 1.428.

Mnogi se protive ovoj ideji jer smatraju da bi efikasnije bilo uvođenje kvota. To je predložio italijanski premijer Mateo Renci. Međutim, postoje zemlje koje se protive uopšte puštanju emigranata na svoju teritoriju, kao što je Mađarska koja planira da gradi zid.

 

Izvor: BBC

Pročitajte i ovo...