Home Posle 5 Japansko obdanište u kojem se deca igraju po kišnici

Japansko obdanište u kojem se deca igraju po kišnici

by bifadmin

Već smo pisali o novim, alternativnijim konceptima predškolskog vaspitanja, poput nemačkih Waldkindergartena – šumskih vrtića u kojima je deci dozvoljeno da se bez nadzora vaspitača pentraju po drveću i igraju vatrom. Širom sveta raste svest o edukaciji dece o životu u skladu sa prirodom, a manifestuje se na različite načine.

 

obdaniste 2

 

U Japanu je na primer napravljeno obdanište zatvoreno-otvorenog tipa. Naime, japanski arhitektonski studio iz Kumamota dizajnirao je vrtić u kojem je pod napravljen tako da se na njemu dok pada kiša skuplja velika količina vode koja se pretvara u lokvu po kojoj deca obožavaju da gaze.

Glavni arhitekta Hibino Sekkei dizajnirao je takozvano “unutrašnje” dvorište, odnosno rupu u plafonu, tako se ono tokom suvog vremena može koristiti za više namena: kao prostor za badminton a zimi može biti i klizalište.

 

obdaniste 3

 

Osim toga, ovo obdanište je specifično po tome što deca u njega donose svoj stočić i stolicu koju po završetku obdaništa odnose, što osigurava kontinuirani protok novog nameštaja.
Izvor: Spoon-tamago

Pročitajte i ovo...