Home VestiPolitika i društvo Madrid izabrao prvu levičarsku gradonačelnicu

Madrid izabrao prvu levičarsku gradonačelnicu

by bifadmin

Kada je na izborima u Grčkoj vlast osvojila levičarska partija Siriza Evropi je zastao dah. Znalo se da u državama iz tzv PIGS grupe (Portugalu, Italiji, Grčkoj i Španiji) zbog krize, rasta nezaposlenosti i siromaštva, jačaju leve stranke. Posle grčkih izbora javnost je ostala zagledana u Španiju u kojoj je pokret Podemos prema istraživanjima javnog mnjenja već pre nekoliko meseci bio druga najjača partija u zemlji, odmah iza partije socijalista PSOE.

U novembru će u Španiji biti održani parlamentarni izbori ali rezultati lokalnih već pokazuju kakve se sve promene mogu očekivati.

Naime, španska prestonica Madrid izabrala je prvu levičarsku gradonačelnicu Manuelu Karmenu nakon što je opoziciona stranka levog centra PSOE podržala kandidatkinju platforme predvođene Podemosom.

Bivša sudija i članica Komunističke stranke Španije obećala je uoči izbora da banke više neće izbacivati ljude na ulicu i da nikome neće biti isključeni voda i struja zbog nemogućnosti plaćanja. Takođe je najavila i veće poreze za špekulativne fondove nekretnina.

Najavljeno je i osnivanje javne, gradsko-regionalne banke za finansiranje proizvodnje i socijalnih projekata. Osim toga, Karmena je protivnik privatizacije preduzeća koja pružaju javne usluge, što se u velikoj meri kosi sa zahtevima međunarodnih kreditora.

Podemos je inače izrazito protiv mera štednje koje nameće EU, pa se ovo tumači kao demonstracija frustriranosti građana zbog smanjenja javne potrošnje i korupcionaških skandala prethodnih vlasti.
Izvor: Rojters

Pročitajte i ovo...