Home VestiEkonomija ”Nafta bi ove nedelje trebalo da se kreće oko 60 dolara”

”Nafta bi ove nedelje trebalo da se kreće oko 60 dolara”

by bifadmin

Poslednja dva meseca smo svedoci da cena sirove nafte oscilira. Ole Hansen, šef sektora Strategija roba u Sakso Banci (Saxo Bank) tvrdi da na tržištu postoji podrška za cenu oko 58 američkih dolara, kao i da postoji prostor da cena ide do 62 dolara. Kako on objašnjava, čak iako su robne zalihe SAD pale više nego što je to bilo očekivano ove nedelje, nivo zaliha je i dalje visok te se stoga ne očekuju veća pomeranja cene sirove nafte. On dalje razmatra cenu terminskih opcija u vezi sa sirovom naftom u julu koje ističu u sredu i zaključuje da bi cena ove nedelje mogla da se kreće oko 60 USD.

Zlato je po mišljenju Hansena takođe na klackalici jer ima mnogo investitora koji očekuju da mu cene padnu, ali isto tako mnogo je onih koji veruju da će ona porasti. Cena zlata je već neko vreme ispod repera 1200 i tako će po mišljenju Hansena ostati još neko vreme. Geopolitički događaji kao što su oni u Grčkoj mogu dodatno pokrenuti cenu, ali trenutno razvoj događaja nije pozitivan. Generalno situacija po pitanju zlata na tržištima se stabilizovala.

Stručnjak Sakso banke je takođe razmatrao prošlonedeljne događaje na berzi po pitanju poljoprivrede, žitarica, kafe, šećera i kakaa i označio ih kao razočaravajuće. Po Hansenu problem leži u činjenici da na tržištu postoji obimna ponuda. Iako postoji opasnost od razarajućih klimatskih posledica el Ninja kasnije tokom godine, ova situacija sa viškom ponude je nešto što obara cene na tržištu. On se osvrnuo i na cenu šećera koja je posebno pod udarom što je i prouzrokovalo veći pad tokom nedelje.

Pročitajte i ovo...