Home Posle 5 “Robin Hud armija”: Ne otima od bogatih ali daje siromašnima

“Robin Hud armija”: Ne otima od bogatih ali daje siromašnima

by bifadmin

Robin Hud armiju čine dobrovoljci koji preuzimaju ostatke hrane sa venčanja ili iz restorana i distribuiraju ih gladnima.

Na ovu ideju šestoro mladih Indusa došlo je prošlog avgusta kada je odlučilo da hrani beskućnike po ulicama Delhija. Počeli su da odvoze neprodatu hranu iz restorana, da je prepakuju i da njom hrane nekih stotinak siromašnih, bez krova nad glavom.

Ubrzo su se 27-godišnjem Nilu Gousu i njegovim drugarima u ovoj akciji pridružile kolege, poznanici, a na kraju i potpuno nepoznati ljudi. Posle kampanje na društvenim mrežama, ovaj volonterski pokret proširio je svoje čanstvo i sada ima bazu od 500 stalnih vozača hrane u 13 indijskih gradova. Ovog aprila je grupa svoj delokrug proširila i na susedni Pakistan, gde volonteri trenutno hrane siromašne u gradovima Karačiju i Lahoru.

“Naša fejsbuk stranica nam je pomogla da uspostavimo saradnju sa restoranima koji žele da doniraju hranu. Naravno, vremenom smo učili kako da budemo bolji. Shvatili smo da restorani imaju mnogo više poverenja u nas ako im pokažemo fotografije onoga što radimo. Tada smo i proširili krug donatora hrane”, kaže Sarah Afridi, mladić koji je pomogao da se osnuje ogranak Robin Hud armije u Pakistanu.

 

hrana1

Fotografije sa tviter profil Robin Hud armije

 

U Delhiju za sada 30 restorana učestvuje u ovom projektu, nekada ne nudeći samo ostatke hrane, već i kuvajući namenski sveže obroke za beskućnike. Nekada se Robin Hud armiji i vlasnici restorana pridruže u prevozu hrane. Osim slanih jela, povremeno im doniraju i poslastice u vidu kolača i keksova.

Advokatica Suvarna Mandal koja vodi naloge Armije na društvenim mrežama kaže da oni nisu uvek u stanju da se fokusiraju na nutritivne aspekte hrane i dodaje: “Samo se trudimo da ljudima utolimo glad”.

Osim restorana, u ovom “poslu” im pomažu i ketering firme, pogotovu uoči sezone venčanja koja u Indiji traje od novembra do januara. Indusi inače prave ogromna venčanja i ona su ovoj volonterskoj grupi veliki izvor hrane. Jednom prilikom su ostacima sa samo jednog venčanja uspeli da nahrane 970 beskućnika.

 
Izvor: Gardijan

Pročitajte i ovo...