Home VestiEkonomija Skroman promet na Produktnoj berzi

Skroman promet na Produktnoj berzi

by bifadmin

Prva nedelja juna, na “Produktnoj berzi” u Novom Sadu, prošla je u znaku veoma skromnog prometa. Prometovano je svega 200 tona robe, što predstavlja tek trećinu prošlonedeljnog prometa. Kao i količinski obim prometa i ovonedeljni vrednosni obim prometa od 6.138.000,00 dinara, beleži nedeljni pad i to za 54,68 %.

Razlozi uglavom leže u veoma slaboj tražnji, ali i u iščekivanju tržišnih učesnika kada su u pitanju kako prinos novog roda pšenice, tako i njena cena. Za to vreme nije registrovan promet prošlogodišnjim rodom, iz prostog razloga što potencijalni prodavci još uvek ne nude stari rod po ceni koja bi bila interesantna za kupce. Približavanje žetve će svakako izjednačiti cenovne kotacije ponude i tražnje prošlogodišnje pšenice, ali ostaje da se vidi na kom cenovnom nivou će se tasevi izjednačiti.

Za to vreme kukuruz je sredinom nedelje dostigao cenovni nivo od 17,60 din/kg (16,00 din/kg, bez PDV-a), koliko je vredeo i tokom aprila meseca ove godine. Ova cena je za 2,62 % viša nego prethodne nedelje. Mali obim trgovanja je između ostalog i posledica disproporcija izvoznih cena, u odnosu na domaće, što neminovno prouzrokuje izvozničku apstinenciju kada su u pitanju novi izvozni aranžmani. Upravo je ovakvo povlačenje tražnje sa tržištu kukuruza dovelo do toga da, pred kraj ove nedelje, nisu “prolazile” ni prodajne kotacije po 15,80 din/kg, bez PDV-a.

Čini se da je tržište soje bilo najzanimljivije tokom nedelje za nama. Posle gotovo tri meseca izrazite cenovne stabilnosti soje u zrnu, gde je cena varirala u veoma uskom cenovnom rasponu od 40,00 – 41,00 din/kg, bez PDV-a, tokom protekle nedelje cena ovog proizvoda je pala ispod donje granice od 40,00 din/kg, bez PDV-a i to na nivo od 43,78 din/kg (39,80 din/kg, bez PDV-a). Razlozi su uglavnom vezani za solidne zalihe i samim tim dobru ponudu soje.

 

slab promet

 

PRODEX

Bez obzira na pad cene soje, prošlonedeljni cenovni rast kukuruza, doveo je do toga da PRODEX već treću nedelju za redom beleži rast indeksne vrednosti. Na današnji dan ovaj berzanski indeks beleži indeksnu vrednost od 206,34 poena, što je za 0,87 indeksnih poena više nego prethodne nedelje.

 

SVET

Zabeleženo je poboljšanje uslova za useve ozime pšenice u SAD-u u regionu Velikih Ravnica najviše zahvaljujući nedavnim povoljnim kišama. Usevi jare pšenice, posejani su na gotovo čitavom području Severne ravnice uz veoma povoljne uslove. Prognoza svetske proizvodnje pšenice je skočila za 4.0 miliona tona, najviše zahvaljujući prognozama o veoma dobroj žetvi u Severnoj Africi i Severnoj Americi. Prognoza zavšnih zaliha za kraj 2016. godine, skočila je na rekord u poslednjih trinaest godina,a opet najviše zahvaljujući Severnoj Americi, ali i EU.

U SAD-u je setva kukuruza gotovo završena, uz veoma povoljne uslove sa potpunim prestankom problema u kukuruznom pojasu.

Julski fjučers na pšenicu je u poslednjih nedelju dana na čikaškoj berzi skočio za 7,16%, dok je fjučers na kukuruz skuplji za 2,83%.
Došlo je do smanjenja prenosivih zaliha soje u SAD-u, dok su uslovi useva povoljni. Setva napreduje.

Soja je sa isporukom u julu skuplja za 2,20%, dok je sojina sačma skuplja za 0,30%.

Pšenica je u Parizu, u odnosu na kraj prošle nedelje, skočila za 2,51%, dok je u Budimpešti pojeftinila za 0,50%. Kukuruz je u Parizu skočio u odnosu na prošli petak za 1,94%, dok je u Budimpešti poskupeo za 0,23%.

Pročitajte i ovo...