Home VestiEkonomija Srbija među deset najsporijih ekonomija na svetu

Srbija među deset najsporijih ekonomija na svetu

by bifadmin

Srbija se našla na listi deset najsporijih ekonomija sveta koju je Biznis Insajder na osnovu podataka Svetske banke i CIA-e. Lista je napravljena na osnovu projektovanog rasta ekonomije između 2014. i 2017. godine.

Ako je za neku utehu, bar nismo najgori – na prvom mestu liste je Ukrajina, čije će ekonomija zbog rata ali i nesprovođenja reformi i pre njega njega ove godine imati negativan rast od -7,5%, dok bi naredne godine on trebalo da bude iznad nule (2%) a 2017. da poraste na 3%.

Na drugom mestu našla se Venecuela, čija se ekonomija u prevelikoj meri oslanja na izvoz nafte te je pad cena ovog energenta veoma pogađa, slede je Libija, takođe veliki proizvođač nafte, zatim Belorusija čija ekonomija je usko povezana sa ruskom i Sent Lucija, malena karipska država zavisna od turizma koji je u padu.

Rusija je na šestom mestu ove liste, sa padom BDP-a od 2,7% ove godine, projektovanim rastom od 0,7% u narednoj i rastom od 2,5% u 2017. Njenu ekonomiju takođe je pogodio pad cene nafte, ali i sankcije zapadnih zemalja. Takođe, mnogi analitičari smatraju da će rusku ekonomiju dodatno pogoditi veliko povećanje potrošnje na vojsku.

Na sedmom, ali ne manje laskavom mestu, nalazi se Srbija, čiji BDP će ove godine “rasti” -0,5%, naredne 1,5%, a u 2017. godini 2%. Prema Biznis Insajderu slabost naše ekonomije najbolje pokazuju velika nezaposlenost i niski prihodi domaćinstava, a dodatno je opterećuju visok nivo korupcije, starenje stanovništva i neefikasno pravosuđe.

Iza nas na listi našao se Brazil, gde su svi pokušaji vlasti da unapredi ekonomiju maltene propali, a na devetoj poziciji je susedna Hrvatska.

Hrvatski BDP će ove godine rasti za 0,5%, sledeće za 1,2% a 2017. godine za 1,5% . Pa ipak, navodi se u analizi, hrvatska ekonomija je jedna od boljih u kategoriji bivših jugoslovenskih republika, iako se još nije u potpunosti oporavila od svetske krize iz 2008.

Iza nje našao se Jemen, zemlja pogođena padom cene nafte ali i građanskim ratom. U ovoj afričkoj državi ne manjka problema, poput visoke nezaposlenosti, nestašice vode, hrane i rasta stanovništva.

Pročitajte i ovo...