Home VestiEkonomija „Japanska ekonomija je posustala, ali još nije gotova“

„Japanska ekonomija je posustala, ali još nije gotova“

by bifadmin

Kada je premijer Japana Šinzo Abe (Shinzo Abe) predstavio svoj ekonomski program za 2012/2013 godinu pod nazivom ”Tri strele” izazvao je veliku pažnju širom planete, osvanuvši čak na naslovnoj strani magazina ”Time”.

Ipak malo ljudi zna legendu o tri strele, koja datira iz doba u kom je živeo Mori Motonari (1497–1571), moćan japanski feudalac. Motonari je imao tri sina koja je ohrabrivao da rade zajedno u interesu Mori klana. Kako bi im slikovito dočarao ove reči on je podelio sinovima tri strele i zatražio da svako prelomi svoju. Kada su to učinili podelio im je ponovo strele i zamolio ih da ih uvežu i tako uvezane ih prelome, što nije bilo moguće. Jedna strela lako se prelomi ali tri vezane ne mogu – naravoučenije je ove legende.

”Razumemo zašto se ova legenda uklapa u Abeov plan, ali iz današnje perspektive postaje jasnije da je japanski plan ipak strategija ’jedne strele’… a samim tim i pod rizikom od pucanja”, kaže glavni ekonomista Sakso Banke (Saxo Bank) Stin Jakobsen (Steen Jakobsen).

Jakobsen objašnjava da iako i ne postoji rizik od deflacije, Japan nije ni na pola puta do postavljenog cilja od 2% godišnje inflacije. Bazna inflacija je i dalje slaba; sa 1,8% u 2014. godini na 1,0% u 2015, uprkos najagresivnijoj monetarnoj politici viđenoj u novije doba (politici kvantitativnog i kvalitativnog monetarnog popuštanja).

”Slab jen podstakao je izvoz, poboljšavajući i trgovinu i trenutne obračune. Ali je takođe povećao i domaće cene za ne-izvoznike i svakako za domaće potrošače koji i dalje zauzimaju odbrambeni stav”, dodaje Jakobsen.

On u skorije vreme ne očekuje ni rast od 2% ni povećanje BDP-a od 2%. Jakobsen predviđa dugoročno maksimalni rast od 1% a ograničenje brzine diktira nedostatak stvarnih reformi.

U Sakso Banci veruju da će se ciklus globalnih kamatnih stopa pojaviti u naredna dva do tri kvartala kao potez u pravcu sekularnih promena ka višim kamatama. Očekuje se da će marginalni troškovi kapitala početi da rastu i da će se poslovni ciklus vratiti unazad.

Katalizator će, kao i mnogo puta ranije biti Američke federalne rezerve koje počinju sa svojim programom normalizacije u septembru. Ovo će podržati i kineski ”Put svile” zbog njihove potrebe da koriste devizne rezerve. Ovaj koktel će stvoriti potrebu za novim mandatom koji pokreću proizvodnja, rast imigracije i veća konkurentnost u Japanu. Kupovini vremena je skoro došao kraj.

Jakobsen zaključuje da se društvo Japana koje počiva na tradiciji i porodičnim vrednostima veoma dobro bori sa ovim produženim periodom sporog rasta i deflacije – bez socijalnih nemira. Oni postavljaju standard tome kako nacija treba da se drži zajedno u trenucima krize. Pa ipak, smatra Jakobsen, promene dolaze polako i često u obliku ”dva koraka napred, jedan nazad”.

Sve u svemu, sumira on, Japan je posustao ali nije gotov, ojačaće i zauzeće svoju ulogu na svetskoj ekonomskoj sceni ali teško da će ”tri strele” uraditi taj posao. Naprotiv, moraće da prelomi nekoliko strela i kreira ciljeve koje su u skladu sa današnjicom, a ne sa legendom iz 15. veka.

Pročitajte i ovo...