Home VestiPolitika i društvo Trst: Građani sami rešavaju problem nasilnih albanskih gangova

Trst: Građani sami rešavaju problem nasilnih albanskih gangova

by bifadmin

U poslednje vreme na severu Italije dosta se piše o mladim kosovskim Albancima koji širom Trsta vrše nasilje nad stanovništvom. Nekada mirni grad sada doživljava učestale međuetničke sukobe a postoji i strah od buđenja ostatka militantnih grupa iz ostatka Jugoslavije u ovom gradu.

Umesto srpskih nacionalista, probudili su se međutim građani Trsta i pobunili protiv siledžija koji su nameravali da ga pretvore u svoje poprište. Udruženje za promovisanje društvenih aktivnosti “Spiz”, čija je ideja da pomaže svakome ko se nađe u nevolji i da organizuje korisne društvene akcije, pozvalo je Tršćane da u nedelju 28. juna izađu na plažu Barkola, koja se proteže od grada do dvorca Miramare (skoro 4 km), da ponesu etil alkohol, sodu bikarbonu, brusni papir, zaštitne rukavice, čelične četke, vreće za smeće, krpe i metle pa da zajednički čiste i uklone tragove vandaizma, parole i ispisane ružne poruke.

Posebno se skreće pažnja da je nepoželjno svako donošenje zastava ili transparenata, bilo kakva tendencija političkog korišćenja situacije. Istovremeno je i preko drušvenih mreža počelo apelovanje na građane “da brane plaže i grad od onih koji bi hteli da ga degradiraju, te pokažu da grad i plaže pripadaju svima i da niko nema prava da otima ono što je zajedničko”.

Pre osam godina kada je završeno renoviranje hotela Miramare nedaleko od istoimenog dvorca i uz samu plažu, te kada su investitori pokušali da otmu deo plaže samo za svoje goste, nastale su demonstracije građana i pokrenuta je pravna inicijativa za poštovanje pomorskog prava po kojem niko ne sme da gradi i privatizuje obalu doklegod je zapljuskuje more. Sud je stao na stranu građana.

Na čelo sadašnje akcije stavio se Fabio Tuiak, bivši nacionalni bokserski šampon, rečima: “Preuzmimo ponovo plaže od tih mulaca i pokažimo im da postoje pravila ponašanja koja se moraju poštovati. Ne mogu da zamislim da neko maltretira decu i starce. Ako policija ima vezane ruke mi nemamo, ali ne želimo nasilje, niti da sprečimo i te momke da dolaze na plažu – samo moraju znati šta je red. Moramo ih naučiti da poštuju druge osobe, mir, lepotu i ambijent koji pripada svima nama.” Tako govori bokser i građanin.

Na to je i policija saopštila da je identifikovala izazivače nereda i da će postupiti prema pravilima.

Pročitajte i ovo...