Home VestiPolitika i društvo Želja maturanata državni fakultet

Želja maturanata državni fakultet

by bifadmin

Većina maturanata planira da upiše državni fakultet i to na teret države, dok privatne fakultete i škole kao prvi izbor bira tek 2% ispitanika. Ipak, najbitnije im je da studiraju ono što vole, ali i da mogu brzo da se zaposle sa stečenom diplomom, zaključuje se u istraživanju koje je sproveo sajt prijemni.infostud.com.

Ovogodišnje istraživanje o izboru studija sprovedeno na sajtu Prijemni.infostud.com u kojem je učestvovalo 1.300 maturanata, pokazuje da većina učesnika ankete, njih oko 84% planira da upiše fakultet, što je skoro isto kao i prošlih godina. Za strukovne studije se odlučilo oko 9%, dok će 5% ispitanika upisati visoku školu ukoliko ne uspeju da se upišu na fakultet. Samo oko 2% ispitanih još uvek nije sigurno da li će upisivati visoku školu ili fakultet.

Slično kao i prethodnih godina, većina ispitanika, njih oko 92% se odlučilo da pokuša da upiše državni fakultet / visoku školu. Oko 2% maturanata se odmah odlučuje za privatne fakultete. Udeo onih koji će pokušati da upišu državni, ali će upisati privatni fakultet ako u toj nameri ne uspeju je oko 3%. Sličan je udeo i onih maturanata koji su izjavili da će probati upisati državni na budžet, pa ako ne uspeju u tome, onda će se upisati na privatni (oko 3%).

Veoma slično kao i prethodnih godina, najveći broj maturanata (čak tri četvrtine) planira da finansira svoje studije iz budžeta Republike Srbije (da budu na budžetu). Oko 12% ispitanih maturanata je reklo da će studije platiti roditelji. Pored studija, honorarni posao planira da pronađe svaki deseti ispitanik i da na taj način finansira studije, a tek oko 0,5% ispitanika ima nameru da finansira studije tako što će uzeti kredit od banke.

Najbitnije da studiraju ono što ih interesuje i što vole

Na pitanje o glavnim kriterijumima koji su presudni prilikom izbora studija, ispitanici su i ove godine naveli da im je najbitnije da studiraju ono ih interesuje i što vole. Takođe im je veoma važno da se sa stečenom diplomom mogu brzo zaposliti, kao i da steknu znanje koje će biti primenjivo u praksi. Zanimljivo je da su maturanti od ove godine intenzivnije počeli da razmišljaju o tome da li su studije akreditovane ili ne. Bitan je dalje i stručan profesorski kadar na fakultetu kao i prihvatljiva školarina i dobra organizacija službi na fakultetu / visokoj školi, ali i visina potencijalne zarade koja može da se očekuje nakon završetka odabranih studija.

Kriterijumi koji se najmanje uzimaju u obzir prilikom izbora studija su količina slobodnog vremena koje ostavlja studiranje, težina studija, konkurencija pri upisu, mišljenje porodice i prijatelja, imidž i blizina fakulteta.

Pročitajte i ovo...