Home VestiEkonomija Potvrđeni rejtinzi ProCredit banke uz povećan rejting održivosti poslovanja

Potvrđeni rejtinzi ProCredit banke uz povećan rejting održivosti poslovanja

by bifadmin

Svi rejtinzi ProCredit banke u Srbiji potvrđeni od strane rejting agencije Fič Rejtings (Fitch Ratings), uz povećan rejting održivosti poslovanja.

Fič Rejtings je jedna od glavnih svetskih agencija čije su ocene relevantne kada se procenjuje kvalitet poslovanja i rizik ulaganja u zemlje i kompanije, a analiza koja se sprovodi prilikom određivanja rejtinga uzima u obzir veliki broj standardizovanih parametara, među kojima su rizik zemlje, podrška akcionara, poslovanje banke, kao i odnosi između kapitala banke i pokazatelja kvaliteta u različitim segmentima poslovanja. ProCredit banka ima glavni rejting (rejting dugoročnog zaduživanja u stranoj valuti) B+, koji je maksimalan za institucije u Srbiji. Dok je rejting održivosti poslovanja povećan sa B na B+.

Povoljnom rejtingu ProCredit banke doprinosi i procena mogućnosti podrške od svog 100% vlasnika, ProCredit Holdinga (Frankfurt, Nemačka) koji pridaje strateški značaj regionu jugoistočne Evrope u ProCredit grupi. Kvalitet plasmana banke, odnosno urednost vraćanja kredita, znatno je iznad proseka bankarskog sektora u Srbiji, kao i pokrivenost plasmana u kašnjenju, što je rezultat odgovorne kreditne politike i politike upravljanja rizicima. Takođe, na ocenu utiče i činjenica da je banka profitabilna, a likvidnost dodatno obezbeđena kako obaveznom rezervom kod NBS, tako i podrškom likvidnosti koju po potrebi pruža ProCredit Holding.

Pročitajte i ovo...