Home VestiEkonomija “Ako ne dobije pomoć Grčka ima još 10 dana do potpunog kolapsa”

“Ako ne dobije pomoć Grčka ima još 10 dana do potpunog kolapsa”

by bifadmin

Grčka vlada je od lidera EU dobila tri dana da predloži sveobuhvatni plan za izlaz iz krize, odnosno plan reformi i mera štednje, ako želi da računa na kratkoročnu finansijsku pomoć u okviru Evropskog mehanizma za stabilnost.

Guverner centralne banke Francuske i član Upravnog odbora Evropske centralne banke (ECB), Kristijan Nojer, smatra da će se Grčka naći u haosu ukoliko uskoro ne postigne dogovor sa kreditorima.

Već danima, tačnije od grčkog “ne” na referendumu, spekuliše se da će ova zemlja usled nedostatka novca morati da počne da koristi paralelnu valutu međutim grčko ministarstvo finansija odbacuje ova nagađanja.

Iz grčkih banaka je stiglo saopštenje da bi one, za naredna dva dana, mogle da ostanu bez novca, ako se kreditori ne dogovore o novom paketu pomoći.

Ako ne bude novih kredita, Grčka za 10 dana neće moći da isplaćuje penzije. Tako bi se, prema rečima analitičara, Grexit dogodio bez političke odluke, silom ekonomskih zakonitosti.

Tamošnji premijer Aleksis Cipras obratio se danas Evropskom parlametu rekavši da je narod Grčke njemu podario mandat kako bi „udvostručio napore svih u pronalaženju ekonomski i socijalno održive situacije za problem Grčke, bez ponavljanja grešaka iz prošlosti koje su obogaljile ekonomiju njegove zemlje“.

Tim povodom je Donald Tusk, predsednik Evropskog saveta, priznao da je sada situacija krajnje ozbiljna i da nas samo nekoliko dana deli od mogućeg crnog scenarija. Čini se da bi većina evropskih lidera u sadašnjoj situaciji lakše prihvatila Grexit i da svi već imaju razrađen plan za njega.

Pročitajte i ovo...