Home VestiEkonomija Raste poverenje u evropsku ekonomiju

Raste poverenje u evropsku ekonomiju

by bifadmin

Španija predvodi zemlje Evropske unije u ukupnom rastu poverenja u ekonomiju ove zajednice.

Indeks poverenja u ekonomiju je u evrozoni dostigao najviši nivo u poslednje četiri godine. Indeks je ovog meseca dostigao 104 poena, u poređenju sa očekivanih 103,2 do 103,5. To je najviši nivo još od jula 2011. godine, kada je indeks takođe iznosio 104 poena, ističe u ekspertskoj analizi direktor sektora Makro strategije u Sakso Banci (Saxo Bank) Mads Kefed (Mads Koefoed).

Povećanje ukupnog poverenja u ekonomiju je zabeležen uprkos padu poverenja potrošača u julu sa -5,6 na -7,1. Iako su potrošači pokazali manje vere, postoje poboljšanja u sva četiri posmatrana poslovna segmenta, gde prednjače usluge, kod kojih je ostvaren rast za jedan poen sa 7,9 na 8,9. Proizvodnja je stekla polovinu poena i dostigla nivo od -2,9, a rast je ostvaren i u segmentu prodaje na malo i građevinskoj industriji.

Kada je reč o pojedinačnim zemljama, u Španiji je zabeležen najveći nivo poverenja u okviru „velike četvorke“ od 108,7 poena (ranije 108,4 poena) dok je u Nemačkoj ostvaren jedan poen više, pa je indeks iznosio 106. U Italiji je indeks poverenja u ekonomiju praktično ostao nepromenjen na 106,4 poena, dok je u Francuskoj indeks poverenja uvećan na 99,3 poena, ali ostaje daleko ispod ostale tri glavne zemlje u evrozoni, navodi stručnjak Sakso Banke.

Ova vest je uticala na skok evra u odnosu na dolar za 10-15 poena u dnevnom trgovanju, ali se ovaj odnos ubrzo stabilizovao na ranijem nivou.

Rast nezaposlenosti u Nemačkoj u julu

Najveća ekonomska sila u evrozoni se ovog meseca suočila sa neočekivanim porastom nezaposlenosti. Ovo dolazi kao naknadna revizija junskih podataka, što znači da je nezaposlenost porasla za 1.000 prošlog meseca pre nego da je opala za 1.000. Ovo je prvi put ove godine da se u Nemčkoj dogodilo da dođe do rasta nezaposlenosti dva meseca zaredom.

Ipak stopa nezaposlenosti kao što je to očekivano ostaje nepromenjena 6,4% a zaposlenost, čiji podaci kasne jedan mesec, je u junu porasla za 10.000 a od početka godine je porasla za 33.000. U odnosu na prošlu godinu zaposlenost je porasla za ne manje od 390.000.

Uspon ekonomije u Španiji

Ekonomija u Španiji je u drugom kvartalu zabeležila porast aktivnosti od ne manje od 1% u odnosu na prošli kvartal – što je bilo u skladu sa očekivanjima – posle sličnog upečatljivog rasta u prvom kvartalu od 0,9%. To podrazumeva da je ekonomska aktivnost porasla za 3,9% na godišnjem nivou za prvih pola godine u 2015. i 3,1% u odnosu na prošlu godinu.

Dugo smo sa naklonošću gledali na špansku ekonomiju i tako ćemo ubuduće nastaviti da činimo, poručuje Kefed. Reforme počinju da deluju, uključujući reformu(e) tržišta rada, a tržište nekretnina je izgleda dotaklo dno krajem 2014. godine. Očekuje se da će rast za celu godinu biti 3%, a mogli bismo čak da se iznenadimo i još većim rastom.

Pročitajte i ovo...