Home VestiEkonomija Sakso bank: Tržište je i dalje zadovoljno razvojem situacije oko povećanja kamatnih stopa u SAD

Sakso bank: Tržište je i dalje zadovoljno razvojem situacije oko povećanja kamatnih stopa u SAD

by bifadmin

Direktor za strategije deviznog trgovanja iz Sakso Banke (Saxo Bank) Džon Hardi (John Hardy), kaže da, iako je postignut dogovor u Briselu, njegovo usvajanje nije izvesno.

Uslovi ovog dogovora se ne čine posebno velikodušnim i već smo videli da je Grčki narod odbio sličan sporazum. Hardi se, prema tome, pita zašto bi grčki parlament prihvatio ovaj dogovor.

Ipak, izgleda da su otpale najoštrije mere koje su predlagane tokom samita. Isto tako, Evropska unija je voljna da ubrizga 25 milijardi u rekapitalizaciju grčkog bankarskog sistema.

Po Hardiju, tržište će sačekati da rešenja za grčko pitanje postanu potpuno jasna, kakva god ona bila. Znatna neizvesnost, koja se poslednjih nedelja najpre odrazila na volatilnost tržišta EURUSD opcija, ipak do sada nije dovela do značajnog kretanja u bilo kom pravcu, što ukazuje na to da su malobrojni investitori koji žele da opredele znatan kapital u trenutku kada ne postoje jasni signali o kretanju tržišta.

Kurs EURUSD ostaje u dosadašnjem opsegu vrednosti, što ukazuje na to da ne postoji želja tržišta da se opredeli za određeni pravac njegovog kretanja. Hardi veruje da će se takvo stanje nastaviti sve dok situacija u Grčkoj ne postane manje važna – za kurs EURUSD, čak i ako grčki parlament prihvati ovaj dogovor, rast kursa bi bio veoma ograničen ukoliko se fokus tržišta ubrzo preusmeri na razlike u monetarnim politikama SAD i EU, i na ubedljivije pokazatelje koji stižu iz SAD.

Očekuje se da kurs neće preći granicu od 1,1200 – 1,1250. S druge strane, ukoliko kurs padne ispod 1,1000 to će biti ubedljiv argument da u narednom periodu treba očekivati dalji pad.

Osim rizika razvoja situacije oko grčke krize, još jedan faktor je sastanak Evropske centralne banke u četvrtak, kada će tržište zanimati šta predsednik Evropske centralne banke Mario Dragi ima da kaže o stanju evropske privrede i o rezultatima politike kvantitativnog popuštanja.

Dok se svi bave Grčkom, možda najznačajniji događaj ove nedelje je polugodišnja izjava predsednice Federalnih rezervi SAD pred Kongresom. Trenutno je otvoreno pitanje da li postoji nagoveštaj da su Federalne rezerve dovoljno zabrinute za eksterne uticaje (poremećaji na kineskom tržištu, Grčka) da bi nastavile da se obazrivo odnose prema mogućem povećanju kamatnih stopa.

Hardi kaže da je tržište veoma zadovoljno trenutnim stavom Federalnih rezervi, a jasnoća o raspletu Grčke krize tokom ove nedelje bi takođe mogla da pomogne tržištu da otpiše strahove da će ovo pitanje uticati na odluke Federalnih rezervi.

Pročitajte i ovo...