Home VestiEkonomija Srbiji 100 miliona evra od EU u okviru IPA programa za 2014.

Srbiji 100 miliona evra od EU u okviru IPA programa za 2014.

by bifadmin

Predstavnici Vlade Srbije i Evropske komisije potpisali su finansijske sporazume kojima se Srbiji na korišćenje stavljaju 102,3 miliona evra u okviru programa IPA za prošlu, 2014. godinu.

Sporazume su potpisali ministarka zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović i direktor Direkcije za susedsku politiku i pregovore o proširenju Evropske komisije Žan Erik Pake.

– Potpisani sporazumi, u iznosu od 102,3 miliona evra odnose se na jedan deo ukupnih sredstava koja su predviđena kao finansijska podrška Srbiji u okviru IPA programa za 2014. godinu, dok se do kraja godine očekuje dodatnih 86,8 miliona evra, navedeno je u saopštenju Vlade.

Jednim od potpisanih sporazuma sa 72 miliona evra podržava se sprovođenje specijalne mere podrške sanaciji posledica poplava i upravljanja rizikom od poplava. Ta mera je nastavak podrške EU obnovi od lanjskih poplava u Srbiji.

Time će biti finansirana rekonstrukcija i dogradnja obaloutvrda u Paraćinu, Valjevu i Svilajncu, kao i u Mačvi. Biće podržano i čišćenje kanalske mreže u beogradskim opštinama Obrenovac, Surčin i Novi Beograd, a planirani su i kupovina mobilnih barijera za odbranu od poplava i sanacija klizišta.

Drugim sporazumom Srbiji je stavljeno na raspolaganje 30,3 miliona evra za reforme javne uprave i prosvete, neophodne za buduće članstvo u EU.

Sporazumom je predviđena i podrška procesu evropskih integracija Srbije. Predmet ovog finansijskog sporazuma je između ostalog i podrška za tehničku pripremu prioritetnih investicionih projekata.

 

Izvor: eKapija

Pročitajte i ovo...