Home TekstoviB&F Plus Finansijska tržišta: Preko ivice

Finansijska tržišta: Preko ivice

by bifadmin

Atmosfera na finansijskim tržištima je upravo ista kao što je to bilo pre nego što banka Liman braders nije ispunila svoje obaveze. Sećam se kako sam skoro bio usamljen u razmišljanju da će Liman potonuti, a tržište i Federalne rezerve su tražili spasonosna rešenja u poslednjem trenutku. Izbor je i sada sličan. Liman je tada doživljavan kao suviše „težak“ za spasavanje; u stvari, veoma mali broj ljudi je želeo da im pomogne, i ne zaboravite: Liman je isplatio značajnu premiju za finansiranje +100/200 bps (baznih poena) u jednoj nedelji depozita mnogo pre 2008. godine, navodi u svom najnovijem analitičkom tekstu povodom trenutne situacije u Grčkoj glavni ekonomista Sakso Banke Stin Jakobsen (Steen Jakobsen).

Liman je bio zadužen 30/35x po svom završnom računu, a grčki dug je bio/jeste sličan. Rizik je takođe sličan i potiče od sistema mišljenja kojim se uvek nastoji da se kupi još malo vremena, a on nikada ne daje rezultate, smatra Jakobsen.

Plan američkih federalnih rezervi u vezi sa Liman braders je bio: pod A kupiti još vremena, a plan pod B je bio „štap i šargarepa“. Kada je sve to propalo, plan C je bila panika i odsustvo plana. Liman nije imao plan, kao ni Grčka, navodi Jakobsen i dodaje: – Nemati plan ne može da bude plan, kao što to možemo sada da vidimo.

Sada postoje teškoće sa nelinearnim kretanjima na tržištu, stoga ostaje da se nadamo i verujemo. Ali ipak stručnjak Sakso Banke naglašava da je najveći rizik naduvana rizičnost vrednosti i dodaje da će to prouzokovati neželjene posledice kao što se to juče već desilo sa bugarskim i rumunskim obveznicama, a Portoriko najverovatnije neće platiti svoje prispele obaveze, kao i viša vrednosti evra.

Tržište je u potrazi za „dobrom zaštitom od rizika“ koja u stvari ne postoji, smatra Jakobsen i navodi da je tokom svoje karijere dok je vodio poslove sa rizikom u više navrata shvatio da ne postoji dovoljno dobra zaštita od rizika – već da samo postoji situacija da se ne nađete u lošoj poziciji.

Nemogućnost postizanja dogovora u poslednjem trenutku bi mogla da izazove pad Dax indeksa za dodatnih 3-5% i eksploziju rizika u novim zemljama članicama evrozone kao što su Mađarska, Hrvatska, Bugarska i Rumunija. Čak bi i Poljska mogla da oseti posledice, navodi u svom analitičkom tekstu glavni ekonomista Sakso Banke.

Navodeći da bi sada investitorima odmor od nekih šest meseci možda i bio dobar savet, Jakobsen kaže da tržište u Šangaju, gde se trenutno nalazi, deluje nervozno uoči otvaranja, jer su indeksi pali za 22% u odnosu na špic iz ove godine! U međuvremenu, kao što je to ilustrovano u ovom članku Blumberg mreže, on zaključuje da Siriza nastavlja da igra igre, čak i u situaciji kada se nalazimo na ivici građanskih nemira i nestašica goriva, evra i hrane.

Pročitajte i ovo...