Home VestiEkonomija Stručnjaci prognoziraju pad cene nafte

Stručnjaci prognoziraju pad cene nafte

by bifadmin

Cena nafte na svetskom tržištu, prema prognozama stručnjaka, trebalo bi u narednim danima još da pada kako zbog geopolitičkih dešavanja u svetu tako i zbog rekordne prooizvodnje ovog energenta.

Naravno, tržišta su trenutno najviše zabrinuta zbog Grčke, odnosno njenog izlaska iz evrozone, ali nemir unose i pregovori oko iranskog nuklearnog programa i pad na kineskoj berzi. Dodatni pritisak stvara i jačanje dolara.

Ali vratimo se glavnom problemu. I sama Grčka je dovoljan razlog za oprez investitora a kada se na to dodaju strahovi od “zaraze” Evrope otporom kreditorima i nametanju strogih mera štednje, što se već Italija kao Grčka, onda je situacija još ozbiljnija.

Nafti sigurno ne pomaže ni pad tražnje za njom na američkom tržištu i istovremeni rast proizvodnje na istom na 9,6 miliona barela dnevno. Paralelno sa američkim rekordima u proizvodnji nafte upadljiv je i rast njene proizvodnje u Saudijskoj Arabiji.

Analitičari procenjuju da bi nafta mogla pasti na 50 dolara po barelu, a oni najpesimističniji predviđaju čak i cenu od 42 dolara.
Izvor: CNBC

Pročitajte i ovo...