Home VestiEkonomija Uzroci urušavanja grčke ekonomije: Duboka korupcija, prevare i strogost kreditora

Uzroci urušavanja grčke ekonomije: Duboka korupcija, prevare i strogost kreditora

by bifadmin

U poslednjim nedeljama, kako raste opasnost od Grexita, evropski mediji ne pokazuju često naklonost ka „kolevci demokratije“. Ekonomista Nebojša Katić juče se u emisiji Oko osvrnuo na medijsku propagandu, koja je, čini se, poslužila evropskim vlastima da pripreme narod na upotrebu „čvrste ruke“ u rešavanju grčke krize.

Ovih dana većina medija izveštava o knjizi „Potpuna katastrofa: Putovanje kroz grčke ruševine“ (The Full Catastrophe: Travels among the New Greek Ruins) novinara Volstrit Džurnala Džejmsa Angelosa. Knjiga je inače izdata 2. juna ove godine.

U njoj je opisan stepen korumpiranosti grčkog državnog aparata ali i sposobnost Grka da iz države iskamče novac koji nisu zaradili. Bilo da je reč o stanovnicima ostrva Zakintos kojih se od ukupno 680 čak 498 vodilo kao slepo radi dobijanja državne pomoći, bilo da je o zaposlenima u državnoj upravi koji su boravili u zatvoru gde su uredno dobijali polovinu svoje mesečne zarade ili o 40.000 lažnih penzionera, odnosno neprijavljenih umrlih čija penzija je išla u ruke njihovih naslednika.

Od vlasnika vila njih 300 je prijavilo da imaju bazene i na to su uredno platili porez, međutim vlada je zahvaljujući „Google Earth-u“ dobila malo veću brojku – bazene ima više od 20.000 vila. Angelos je proračunao da je zbog svih mogućih prevara u kojima su se njeni stanovnici izveštili i neplaćanja poreza Grčka godišnje gubila oko 20 milijardi evra. Prema nekim procenama samo u 2009. godini su samozaposleni Grci „zaboravili“ da prijave 29 milijardi evra oporezivog prihoda.

Sa ovolikom korupcijom i paralelno nametnutim strogim merama štednje Grčka svakako nije imala šansu da se izvuče iz krize. U njoj je drastično porasla nezaposlenost a prosečni prihodi domaćinstava su za nekoliko godina opali za 40%.

Svoj zaključak o korenima grčke krize autor je izneo kroz reči jednog hotelijera kojeg je intervjuisao: „Kao prvo, Grčka je problem sama sebi. Kao drugo, ona ima i dodatni problem – ono što Trojka traži od nje“. Trojku inače čine Evropska komisija, Međunarodni monetarni fond i Evropska centralna banka, koje ovoj zemlji postavljaju dosta stroge uslove u zamenu za finansijska sredstava kojima ona odlaže bankrot.

Angelosovu knjigu možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte i ovo...