Home VestiEkonomija Dolar oslabio uprkos dobrim pokazateljima

Dolar oslabio uprkos dobrim pokazateljima

by bifadmin

Izveštaj o zaposlenosti u SAD koji je objavljen u petak izgleda da nije bio dovoljno ubedljiv da bi promenio očekivanja tržišta u pogledu kretanja kamatnih stopa američkih Federalnih rezervi u dužem roku, kaže direktor sektora Strategije na deviznom tržištu u Sakso banci (Saxo Bank), Džon Hardi (John Hardy) u svojoj najnovijoj analizi.

Izveštaj je ispunio sve kriterijume koji vode ka očekivanom povećanju kamatnih stopa u septembru, naročito nakon izjave koju je krajem prošle nedelje dao čelnik Banke Federalnih rezervi u Atlanti Denis Lokhart (Dennis Lockhart).

Ali izgleda da je tržište u ovom trenutku u letnjoj stagnaciji, a učesnici razmatraju da li je potrebno igrati kratkoročne igre sa procenom datuma povećanja kamatnih stopa kada opšte uverenje o pravcu u kome će se politika Fed-a kretati ostaje isto (nije se značajno promenilo od januara, ako na primer pogledamo kretanje fjučersa na Fed fondove za početak 2017. godine).

Dakle, izgleda da solidni ekonomski pokazatelji u SAD i sve uvreženija očekivanja povećanja kamatnih stopa nisu dovoljni za one koji se nadaju rastu kursa dolara, pa će za realizaciju ovakvih očekivanja biti potreban novi talas apetita za rizikom kako bi se tokom ove nedelje kurs evra prema dolaru stabilizovao na 1,085, što je ključno za otvaranje puta ka očekivanom kursu od 1,05 i niže. S druge strane, oni koji očekuju pad dolara će biti pod pritiskom ukoliko raspoloženje za rizikom nastavi da slabi i ako se kurs evra prema dolaru tokom ove nedelje nađe na nivou od 1,095.

Još jedna stvar koja, kako Hardi tvrdi, sputava rast dolara je loše raspoloženje, koje se ogleda i u kretanju najznačajnijih indeksa na američkom tržištu kapitala. Slično je i sa tržištem državnih obveznica.

Da je raspoloženje na tržištu pozitivnije, učesnici bi se radovali i zbog likvidnosti Evropske centralne banke, a u SAD bi se snažno okupljali oko očekivanja da će se ispostaviti da je putanja povećanja kamatnih stopa Fed-a veoma plitka. Umesto toga, izgleda da tržište dovodi u pitanje kvalitet oporavka, a moguće je i da postoji zabrinutost za posledice koje donosi slaba Kina.

Kada je reč o Kini, podaci o obimu spoljne trgovine objavljeni tokom vikenda su prilično strašni, jer i uvoz i izvoz beleže nagli pad u odnosu na prošlu godinu. Ovo je prvi put da se to dogodilo u ovom delu godine još od početka globalne finansijske krize. Takođe je zanimljiva vest da Kina prodaje američke državne obveznice u vrednosti od 180 milijardi dolara, a da je to jedva primetno na tržištu. Ranije se smatralo da bi takav scenario predstavljao smak sveta za američki dolar.

Pročitajte i ovo...