Home VestiEkonomija Izjava člana Federalnih rezervi ojačala dolar

Izjava člana Federalnih rezervi ojačala dolar

by bifadmin

Direktor sektora Strategije na deviznom tržištu u Sakso Banci, Džon Hardi u svojoj najnovijoj analizi kaže da je tržište u poslednje vreme bilo zadovoljno sve većom borbenošću Federalnih rezervi SAD, ipak zasnovanom na neinspirativnim pokazateljima, ali da su u jučerašnjem članku Džona Hilsenrata (Jon Hilsenrath) u Vol Strit Džurnalu objavljeni komentari predsednika Banke Federalnih rezervi u Atlanti Denisa Lokharta (Dennis Lockhart) koji jasno ukazuju na to da će doći do povećanja kamatnih stopa u septembru.

Komentari kao što su „Govorim u svoje ime, ali mislim da sada postoji malo opravdanja da se ne deluje“ i „Trebalo bi da se ekonomska slika znatno pogorša da bih prestao da budem uveren da treba delovati,“ jasno ukazuju na to da su umereno povoljni, pa čak i neutralni pokazatelji kretanja zaposlenosti u SAD u julu i avgustu dovoljni za povećanje kamatnih stopa u septembru.

Tržište je veoma snažno reagovalo na Lokhartove komentare, delimično zbog toga što je dolar do juče slabio na bazi pretpostavki da će najnoviji privredni pokazatelji SAD odvratiti Fed od povećanja kamatnih stopa, a delimično i zbog toga što se on smatra „centristom“ među glasačima u okviru Fed-a, pa njegove reči imaju veću težinu u odnosu na one glasače koji bi se mogli svrstati u „ratoborne“.

Hardi ukazuje na to da je pod uticajem ove vesti, američki dolar rastao u odnosu na evro, kanadski dolar i švajcarski franak, dok tržište fjučersa sada znatno veću prednost daje septembarskoj nego decembarskoj objavi povećanja kamatnih stopa.

Zato sada ekonomski kalendar obeležava pojačana pažnja sa kojom se očekuju najnoviji podaci istraživačkog instituta ADP o zaposlenosti u SAD za juli, koji bi trebalo da budu objavljeni u petak. Takođe je važno pogledati izveštaj o neproizvodnom sektoru američkog Instituta ISM za juli, jer su ovi pokazatelji imali silazni trend u odnosu na relativno visok nivo na kraju prošle godine.

Pročitajte i ovo...