Home VestiEkonomija Krajem nedelje mogući novi pomaci na finansijskim tržištima

Krajem nedelje mogući novi pomaci na finansijskim tržištima

by bifadmin

Posle naglih pomaka početkom prošle nedelje, došlo je do smirivanja, a u ovom trenutku kurs dolara je 4% iznad najnižeg nivoa dosegnutog prošlog ponedeljka, odnosno na nivou od pre desetak dana. Cene akcija posle velikog pada ponovo počinju da rastu, ali su do sada nadoknadile samo polovinu izbubljene vrednosti od prošlog ponedeljka.

Cena nafte je takođe počela da raste i u trenutku pisanja analize na platformama Admiral Markets-a iznosi 44,67 USD po barelu, što znači da je u samo nekoliko dana skočila čak 17%. Razlozi promene trenda su informacije o vojnoj intervenciji Saudijske Arabije u Jemenu, kao i smanjenju američkih zaliha nafte za čak 5,5 miliona barela, što može ukazivati na početak promene trenutne situacije na tržištu u kojoj je ponuda veća od potražnje.

Narednih nekoliko dana tržišta će verojatno biti nešto mirnija nego prošle nedelje, ali nagli pomaci ponovo su mogući krajem nedelje jer će se u četvrtak održati sastanak veća guvernera ECB, koji je uvek u fokusu investitora na finansijskim tržištima i često dovede do naglih pomaka kursa evra i vrednosti evropskih dionica.

U petak će biti objavljen podatak o broju novotvorenih radnih mesta i stopi nezaposlenosti u SAD, što će verovatno dovesti do velikih pomaka na svim tržištima, budući da situacija na tržištu rada može da bude od presudne važnosti pri donošenju odluke o visini kamatnih stopa koju će američka centralna banka doneti kasnije ovog meseca.

Analitičari Admiral Markets-a smatraju da nagli porast cene nafte poslednjih dana ukazuje da je ona dosegla dno i da se ne može dugoročno zadržati na nivou ispod 40 USD. Ukoliko se američke zalihe smanje i ove nedelje, lako je moguće da će cena još da poraste i vrati se na nivo iznad 50 USD u idućim nedeljama.

Kada su u pitanju valute, ukoliko ECB ne najavi dodatno monetarno popuštanje (a verovatno neće), i broj novootvorenih radnih mesta bude nešto niži od očekivanog, moguće je da će evro ponovo ojačati nekoliko odsto. Ali čak i u takvom scenariju, jačanje će verovatno biti privremeno jer će početak podizanja kamatnih stopa u SAD, nezavisno od toga kada započne, uzrokovati još jedan talas jačanja američke valute od 10% ili više.

Pročitajte i ovo...