Home VestiPolitika i društvo Posle Fajnenšl Tajmsa, prodaje se i Ekonomist

Posle Fajnenšl Tajmsa, prodaje se i Ekonomist

by bifadmin

Britanska kompanija Pirson pre pola meseca je prodala japanskoj medijskoj grupaciji Nikei poznati list Fajnenšl Tajms a sada je na prodaju ponudila i svoj udeo od 50% u Ekonomist Grupi, izdavaču nedeljnika Ekonomist. Za polovinu ove kompanije Pirson bi trebalo da dobije 730,6 miliona dolara, a ova prodaja učiniće italijansku Anjeli porodicu većinskim vlasnikom Ekonomista.

Anjeli porodica će kupiti udeo u časopisu preko svoje investicione kompanije Eksor, a među drugim kupcima pominju se i već postojeći vlasnici Ekonomista – Kedburi, Lejton, Rotšildi i Šroder porodica. Eksor će ovom kupovinom podići svoj udeo u Ekonomistu na 43,4%.

Očekuje se i promena principa upravljanja Ekonomistom kroz ograničavanje glasačkih prava vlasnika kompanije i onemogućavanje bilo kojeg pojedinca ili firme da drže više od 50% udela u njoj.

Da podsetimo, Ekonomist postoji od 1843. godine, i danas se smatra jednim od najuticajnijih specijalizovanih listova. Na kraju 2014. godine magazin se prodavao u 1,6 miliona primeraka nedeljno.

 
Izvor: CNBC

Pročitajte i ovo...