Home Posle 5 Predbračni ugovor iz starog Egipta

Predbračni ugovor iz starog Egipta

by bifadmin

Ako mislite da je predbračni ugovor izum modernih bogataša za odbijanje partnera koji više vole njihov imetak nego njih, prevarili ste se. Zidove Instituta za orijentalistiku Univerziteta u Čikagu krasi 2.480 godina star predbračni ugovor koji se prostire na skoro 2,5 metra, ukrašen kaligrafijom.

Ovaj ugovor je napisan skraćenicama od hijeroglifa a njegov cilj je da materijalno obezbedi suprugu u slučaju da brak ne uspe. Ako bi došlo do razvoda ona bi dobijala srebrnjake i 36 vreća žita svake godine do kraja svog života.

Naime, žene su u starom Egiptu imale, bar pravno gledano, ista prava kao muškarci. One su mogle da budu potpisnici ugovora, da tuže i budu tužene, da budu u poroti isl. Mogle su takođe da budu vlasnici imovine – 10% popisanog zemljišta i nekretnina bilo je u vlasništvu žena. Udate žene imale su pravo da traže razvod ali i da dobiju alimentaciju, u slučaju da na primer imaju dokument poput pomenutog predbračnog ugovora.

Cilj ovakvih ugovora bio je da se osigura opstanak razvedenih žena, mada su nekad i one same morale da ulože svoj novac u taj brak, tako da je u tim slučajevima to moglo da bude okarakterisano i kao vraćanje “miraza”. Takođe, u nekim egipatskim gradovima pre stupanja u brak je popisivana sva imovina koju žena unosi u tu zajednicu, kako bi joj posle razvoda ista bila isplaćena.

No, i u starom Egiptu se, kao i danas, zakon dosta razlikovao od realnog života. A žene su u stvarnosti često bile u podređenom položaju – muškarci su dobijali mesto u hijerarhiji na osnovu svoje profesije a žene, pošto su često bile domaćice, prema poslu kojim se bavi njihov muž ili otac. Drugim rečima, retko koja je mogla da sama razvija svoj položaj u društvu.

Pročitajte i ovo...