Home VestiEkonomija Rast kineske berze i drugih azijskih berzi

Rast kineske berze i drugih azijskih berzi

by bifadmin

Vrednost kineskih akcija danas je ušla u pozitivnu teritoriju posle velikih gubitaka zabeleženih početkom nedelje koji su potresli finansijska tržišta širom sveta.

Preokret je međutim učinio malo da nadoknadi gubitke u dvocifrenim procentima registrovane ove nedelje, navodi Bi-Bi-Si (BBC).

Dobitke su imale danas i druge azijske berze koje su beležile rast reagujući na spektakularni oporavak američkog Vol Strita koji je juče imao najveći skok za četiri godine.

Raspoloženje investitora je takođe poraslo na nagoveštaje iz SAD da zbog kineskih ekonomskih teškoća neće podići referentnu kamatu, što se očekivalo u septembru.

Pozitivan trend je međutim još nesiguran zbog rizika od usporavanja kineske privrede, dodaje BBC. Raspoloženje investitora se poboljšalo, ali biće potrebno vreme za trajni oporavak, rekao je jedan analitičar.

Šangajski indeks porastao je danas za 2,3 odsto na 2.991 poen. Taj indeks je izgubo po osam odsto u ponedeljak i utorak. Trend su danas sledile berze u Hongkongu, Sidneju, Seulu i Tokiju.

Hongkonški Hang Seng indeks je skočio 2,3 odsto, najveća berza u regionu japanski Nikei bio je viši za 2.0 odsto, južnokorejski Kospi je takođe beležio rast, drugi dan za redom sa povećanjem od 1,1 odsto. U Australiji referentni indeks S&P/ASX 200 porastao je za 1,7 odsto.

Teški gubici na kineskoj berzi protekle nedelje uzdrmali su svetske berze. Potez kineske centralne banke da smanji ključnu kamatnu stopu za pozajmice prvobitno nije uspeo da smiri kinesko tržište.

Analitičari veruju da je nesigurni oporavak finansijskih tržišta znak da su se smanjila strahovanja oko kineskih problema, navodi BBC.

Izvor: Beta, BBC

Pročitajte i ovo...