Home Posle 5 Beračice Save Šumanovića inspiracija za predstavu

Beračice Save Šumanovića inspiracija za predstavu

by bifadmin

Projekat Beračice je osmišljen kao spoj tradicionalnog i savremenog, novog i drugačijeg komuniciranja sa delom Save Šumanovića, izvođački deo je referenca na kapitalno, poslednje delo Save Šumanovića Beračice, za koje se dugo nije znalo da je deo Triptiha.

Cilj projekta je da se čuveni vizionarski triptih Beračice grožđa posmatra kao polazište za istraživanje u savremenim izvođačkim umetnostima. Reprodukcija dela Triptih će biti postavljena u svečanoj sali Instituta za umetničku igru i nakon premijer predstave ispred nje će kustos galerije Sava Šumanović Vesna Burojević dati tumačenje dela.

Projekat je baziran na istraživanju u savremenim izvođačkim umetnostima koja će se realizovati na Institutu za umetničku igru u okviru predmeta Sinergije i transformacije, koji vodi prof. Aleksandar Ilić. Rad na ovom delu podrazumeva kompleksnu analizu, istraživanje, prepoznavanje i praćenje svih vizuelnih elemenata ove kompleksne celine koja predstavlja kraj jednog umetničkog opusa, naglo prekinutog i zaustavljenog, koji je samim tim postaje pogodano područje za interakciju u savremenoj umetnosti i nastavlja svoje trajanje u drugom mediju, u izvođačkim umetnostima. Profesori će u toku rada sa studentima odabrati sudente koreografije koji će u okviru svog umetničkog istraživanja osmisliti i izvesti koreografije inspirisane ovim delom. Za izvođenje ovih koreografija muzika će biti namenski komponovana.

Značaj realizacije ovog projekta ogleda se u potrebi da se savremena misao i ideja jednog od naših najvećih umetnika nastavi u duhu vremena, upotrebom savremenog koncepta i medija.

Projekat Beračice je osmišljen kao uzajamni projekat Instituta za umetničku igru iz Beograda i Galerije slika „Sava Šumanović“ iz Šida, a uz podršku Ministarstva za kulturu i informisanje Republike Srbije. Rukovodioci projekta su prof. mr Aleksandar Ilić i prof. Snežana Arnautović Stjepanović, u konsultaciji sa Vesnom Burojević, istoričarkom umetnosti i direktorkom galerije Sava Šumanović.

Predstava-performans će premijerno biti izvedena 3. oktobra ove godine s početkom u 18 časova u nekoliko različitih prostora Instituta za umetničku igru, a sutradan će se izvesti ispred originalnog dela Triptih u prostoru Galerije slika u Šidu.

Stvaralaštvo Save Šumanovića predstavlja najviše domete naše umetnosti 20. veka. Tokom kratkog stvaralačkog života koji je trajao samo 25 godina, ostavio je opus od više od 800 dela. Kada su rano ujutro 28. avgusta 1942. godine ustaški agenti došli po njega i odveli ga na put bez povratka, u ateljeu, na štafelaju ostala je da se suši slika, treći deo triptiha Beračica.

Pročitajte i ovo...