Home VestiEkonomija B&F Reč nedelje: Grejna sezona

B&F Reč nedelje: Grejna sezona

by bifadmin

Tradicionalno, grejna sezona u Srbiji počinje 15. oktobra, a tople probe sistema centralnog grejanja dve sedmice ranije. Od prvog desetog i cena grejanja mogla bi da bude korigovana, s obzirom da su cene energenata drastično padale tokom čitave godine.

Međutim, uprkos činjenici da je npr. cena gasa danas niža nego u junu mesecu za čitavih 23 odsto, ne samo da je pitanje da li će toplane sniziti cenu grejanja, već postoje indicije da će ih neke i povećati!

Grejna sezona 21 - 27. septembar

Naime, prema usklađivanju cena po novoj uredbi Vlade Srbije, 60 toplana u zemlji će u dogovoru sa svojim lokalnim samoupravama same predlagati cene. Pa tako, prenosi RTS, njih 30 će po svoj prilici zadržati iste cene, 15 ih je u „procesu pojeftinjenja“, a preostalih 15 traži poskupljenje, iako za to nema nikakve ekonomske osnove.

Ipak, poslednju reč ima država, pa teško da će ona dozvoliti veliko podizanje cene grejanja u trenutku kada su pojeftinjenja energenata više nego evidentna.

Grejna sezona 21 - 27. septembar 2

Ali, prema novom sistemu naplate računi će imati odvojeni fiksni i varijabilni deo, obračunta na osnovu ostvarene potrošnje, slično kao kod računa za telefon. Još uvek je nepoznanica kako će se ovaj varijabilni deo obračunavati.

U ovom trenutku poznato je samo da će srpski privrednici plaćati dosta manje račune nego do sada, s obzirom da će po famoznoj Uredbi odnos cene grejanja za domaćinstva i za privredu biti 1:1,25 umesto dosadašnjih 1:2,5.

Ipak, list Politika piše da će cena grejanja na osnovu novog „podešavanja“, u Beogradu, ukoliko ovaj predlog usvoji Nadzorni odbor Elektrana, najverovatnije biti povećana za 0,04 dinara po kvadratu stambenog prostora.

realtime_logo (1)

Reč nedelje je naša stalna rubrika – svake nedelje uredništvo „Biznisa i Finansija“ bira reč za koju veruje da će obeležiti narednih sedam dana. Od petka do petka agencija Real Time Clipping prati pojavljivanje ove reči u ekonomskom i političkom kontekstu.

Pročitajte i ovo...