Home VestiEkonomija Erste Banka prodala deo svojih otpisanih potraživanja češkom APS fondu

Erste Banka prodala deo svojih otpisanih potraživanja češkom APS fondu

by bifadmin

Erste Banka je prodala deo svojih otpisanih potraživanja češkom APS fondu. Češkom fondu prodata su potraživanja 85 firmi i ukupna vrednost potraživanja iznosila je 23,5 miliona evra.

Prodati nenaplativi krediti plasirani su u poslednjih 30 godina, a dobar deo je nasleđen iz portfolija Novosadske banke. Kompanije iz ovog paketa su uglavnom likvidirane, u bankrotu ili u postupku likvidacije, a jedna petina su aktivna privredna društva koja su pod drugim blokadama. Industrije poslovanja ovih kompanija su maloprodaja, transport, građevinarstvo, poljoprivreda, nekretnine.

Erste Banka je za sva ova potraživanja izvršila otpis 2014. godine i njihova prodaja APS fondu predstavlja vanredni prihod za banku.

Erste Banka je ovim postala jedna od prvih banaka na tržištu Srbije koja je svoja nenaplativa potraživanja prodala stranom fondu u skladu sa praksom koja se sprovodi u zapadnim zemljama. Do kraja godine planira se prodaja još jednog paketa NPL-a.

Portfolio Erste Banke je drugi korporativni portfolio APS-a u Srbiji. Transakcija je deo strategije o izgradnji većeg obima portfolija u zemlji i regionu Zapadnog Balkana. Akviziciju je finansirao APS, a servisiraće je APS Srbija. APS je takođe preuzeo i servisira korporativni portfolio banaka i kompanija u Crnoj Gori, kao i korporativne i maloprodajne portfolije vrednosti oko 2 milijarde evra na drugim tržištima jugoistočne Evrope.

Pročitajte i ovo...