Home VestiEkonomija Do 2020. godine 1.200 radnika u Rumi praviće testenine

Do 2020. godine 1.200 radnika u Rumi praviće testenine

by bifadmin

Nepalski investitori uložiće 13 miliona evra.

Opštinsko veće Rume usvojilo je Nacrt elaborata o opravdanosti otuđenja građevinskog zemljišta bez naknade u radnoj zoni „Rumska petlja“ za „In Connect“ d. o. o. Nova Pazova, koji je zakonski zastupnik nepalske kompanije „Cinnovation Group“.

Time su stvoreni svi preduslovi da nepalski investitor krene u izgradnju proizvodnih pogona.

„Kada smo se dogovarali o investiranju nepalske kompanije u našu opštinu, osim 9,5 hektara zemljišta, koliko su kupili, dogovor je bio da im u istom bloku 4. rezervišemo još sedam hektara“, objasnio je predsednik opštine Ruma Slađan Mančić. „Svi investitori koji zapošljavaju više od jednog procenta nezaposlenih imaju pravo da im lokalna samouprava zemljište ustupi bez naknade.“

Nepalska kompanija će svoje pogone za proizvodnju testenine izgraditi u bloku 4 „Rumske petlje“ na površini od 18,5 hektara. Pomenutih 9,5 hektara investitor je kupio za 51 milion dinara. Cena za dodatna dva hektara, koje investitor želi da kupi, iznosi 540 dinara po kvadratnom metru. Na osnovu eleborata, Nepalcima je besplatno ustupljeno sedam hektara zemljišta.

„Vrednost tih sedam hektara je 313.303 EUR i elaborat je pokazao da će se taj novac vrlo brzo vratiti lokalnoj samoupravi, odnosno da će rumska opština od 2016. do 2020. godine prihodovati od te investicije 676.000 EUR. Nepalski investitor je prvobitno planirao zapošljavanje 407 radnika, ali sada, kada su stvoreni preduslovi za veći obim proizvodnje u Rumi, u skoroj budućnosti posao bi ovde moglo naći čak 1.200 radnika“, rekao je Mančić.

Inače, investitor se obavezao na to da će ove i naredne godine uložiti 8,5 miliona evra, a do kraja 2019. godine vrednost investicije bi trebalo da iznosi nešto više od 13 mil EUR.

Izvor: eKapija, Dnevnik

Pročitajte i ovo...