Home VestiEkonomija NLB Grupa: Trend stabilnog i pozitivnog učinka tokom šestog kvartala zaredom

NLB Grupa: Trend stabilnog i pozitivnog učinka tokom šestog kvartala zaredom

by bifadmin

„Restrukturiranje banke tokom 2013. i 2014. godine obnovilo je poverenje klijenata, povećalo posvećenost NLB tima, pojačalo profitabilnost i stabilnost, a 2015. godina već pokazuje rezultate koraka preduzetih u cilju budućeg razvoja“, rekao je Janko Međa, predsednik Upravnog odbora na konferenciji za novinare na kojoj su predstavljeni polugodišnji rezultati.

Dobit posle poreza zarađena tokom ovog perioda iznosi 53,4 miliona evra, što je povećanje od 57% u odnosu na isti period prošle godine. Rezultat performansi NLB Grupe je još uvek pod većinskim uticajem rezultata performansi NLB d.d. koja je generisala 40,1 milion evra neto dohotka. Tokom prve polovine godine, dobitak su generisali i svi strateški članovi NLB Grupe.

Dobar poslovni rezultat u poređenju sa prvom polovinom 2014. godine uglavnom je posledica viših neto prihoda od kamata (7,7 miliona evra), nižih operativnih troškova ( 5,2 miliona evra) i smanjenih obezvređenja i razporedbi (-25 miliona evra). Finansijski rezultat je još uvek varijabilan zbog efekata dezinvestiranja i valuacije finansijskih instrumenata zbog tržišnih fluktuacija. Profit pre nego što se oduzme kamata, porez na dobit i amortizacija (EBITDA) je bio na nivou prve polovine 2014. godine, pošto se povećao za 25% u poređenju sa istim periodom 2014. godine (za 21,2 miliona evra), bez uzimanja jednokratnih efekata poslovanja u obzir.

Tokom prve polovine 2015. godine NLB je odobrila 274,9 miliona evra novih kredita korporativnom sektoru, od čega je nešto manje od 181 milion evra dugoročno. Novoodobreni krediti za stanovništvo iznosili su 220,9 miliona evra, od čega su 42% stambeni a 58% potrošački krediti.

Depoziti stanovništva su stagnirali u poređenju sa krajem 2014. godine, a depoziti nebankarskog sektora su se smanjili za 3%. Veliki uspeh sa upravljanjem likvidnošću za klijente dolazi od prihvaćenih uplata za NLB Skladi proizvode, gde NLB ima 52% udela na tržištu i vodeća je kompanija za upravljanje imovinom u Sloveniji.

Pročitajte i ovo...