Home VestiEkonomija FED zadržao referentnu kamatnu stopu blizu nule

FED zadržao referentnu kamatnu stopu blizu nule

by bifadmin

Američka centralna banka (FED) zadržala je sinoć svoju referentnu kamatnu stopu, odlučivši se na ovaj oprezan potez zbog pretnji od slabe globalne privrede, uporno niske inflacije i nestabilnih finansijskih tržišta.

Odbor za monetarnu politiku banke zadržao kretanje kamatne stopa u rasponu od nule do 0,25 odsto, što je nepromenjeno od decembra 2008. godine.

Na kraju sastanka čiji je ishod pažljivo čekan, zvaničnici Feda rekli su da je tačno da je tržište rada solidno ali da globalni pritisci mogu da ograniče ekonomsku aktivnost i povuku još niže već jako nisku inflaciju.

Jedan član odbora koji je tražio povećanje stope za četvrtinu procentnog poena, je glasao protiv te odluke.

Vol strit koji je bio prethodno u plusu je krenuo u blagi pad posle objavljivanja odluke Feda da zadrži svoju kamatnu stopu takoreći na nuli, a evro je ubrzao rast u odnosu na dolar.

Glavni indeks Dau Džouns koji je malo rastao do objavljivanje odluke izgubio je 0,3 odsto posle objave te vesti a evro, koji je već malo ojačao u odnosu na dolar ubrzao je rast i stigao na 1,1371 prema evropskoj valuti.

Veliki rast na berzama u poslednjih nekoliko godina posle finansijske krize posledica je i labave monetarne politike Federalnih rezervi koja je kao cilj navela smanjenje nezaposlenosti i podizanje inflacije. Dok je nezaposlenost u SAD pala na 5,1 odsto, inflacija je i dalje tek nešto iznad nule, pri čemu nije ostvaren ni značajniji rast zarada.

Pročitajte i ovo...