Home VestiEkonomija Globalna finansijska tržišta doživljavaju velike padove

Globalna finansijska tržišta doživljavaju velike padove

by bifadmin

Globalna finansijska tržišta su upravo imala najgori kvartal u poslednje četiri godine, i to zbog dešavanja u dve najveće ekonomije – kineskoj i američkoj.

Osim devalvacije kineske valute i odluke FED-a da zadrži referentnu kamatnu stopu blizu nule, na ovakav razvoj situacije je uticao i strah od grčkog bankrota, kao i usporavanje globalnog rasta.

Najgore je prošao Shanghai Composite Index, odnosno indeks svih akcija kojima se trguje na Šangajskoj berzi, koji je imao gubitak od 25%. Posle njega, najlošije je poslovao honkonški Hang Seng Index koji je pao za 20%.

Mnogo manji gubitak, od 9%, imali su S&P 500, Dow Jones Industrial Average i Nasdaq, dok je nemački Dax zabeležio gubitak od 15% a francuski CAC od 11%.

Kao glavni krivci za ovo označene su turbulencije na tržištima u razvoju. Naime, podaci Međunarodnog instituta za finansije pokazuju da su ova tržišta zabeležila najgori kvartal još od 2008. godine jer su globalni investitori sa njih povukli 40 milijardi dolara.

Od ukupno 15 velikih tržišta kapitala u ovim zemljama, samo jedno je kvartal završilo u plusu. Naime, šrilankanska Kolombo berza je poslovala u plusu od 0,5% uglavnom zbog inostranih investitora i valute koja je više tržišno orijentisana nego kod ostalih.
Izvor: CNBC

Pročitajte i ovo...