Home VestiPolitika i društvo Superste: Deset projekata dobilo po 500.000 dinara

Superste: Deset projekata dobilo po 500.000 dinara

by bifadmin

Nakon poslednje faze glasanja javnosti, danas je proglašeno deset pobedničkih projekata finala Superste programa donacija Erste Banke. Oni će dobiti po 500.000 dinara, a u daljoj realizaciji imaće i podršku mentora, istaknutih profesionalaca u svojim oblastima.

Zajedničko za sve nagrađene projekte su kreativnost i entuzijazam kojim pristupaju rešavanju izazova u zajednici. Tako će realizatori nagrađenog projekta Debattlefield iz Niša raditi na implementaciji kreativnog govorništva i debate u osnovnim i srednjim školama grada Niša i okoline, sa ciljem omogućavanja prostora za razmenu suprotstavljenih ideja.

U okviru projekta Putujuće iskrice bontona iz Novog Sada, najmlađi će učiti o lepom ponašanju i kulturi življenja.

Zahvaljujući Superste nagradi, mladi iz Smedereva dobiće mesto za kreativno izražavanje i unapređenje kulturne ponude – Omladinski kulturni centar Svetlost, mladi Zrenjaninci će kroz radionice Pimp your bike moći da obnove ili naprave svoje bicikle, saznaju o ekološkim prednostima biciklizma i povežu se sa istomišljenicima iz svoje okoline, dok će projekat Revitalizacija vratiti sjaj užičkim muralima.

U Beogradu će biti otvorena pitanja pozicije mladih u našem društvu, kroz Pozorišnu predstavu Izlaženje, kao i projekat Rosmersholm – šta se desilo sa našim idealima?.

Mjehur na mreži će se dalje razvijati kao autentičan i progresivan radio emiter na internetu, dok će projekat Mape nevidljivog Balkana predstaviti kartografski vodič po gradovima Balkana i pružati informacije o zanimljivostima koje se ne nalaze u turističkim brošurama.

Aplikacija Vučilo – Dolina magičnih reči, biće usmerena na edukaciju, i to u pravopisu kroz igricu.

Specijalna nagrada žirija, u iznosu od 100.000 dinara, pripala je Zvučnoj biblioteci, čiji je cilj izrada audio knjiga za slepe i slabovide sugrađane.

Zoran Stanojević (novinar RTS-a), Dejan Nikolić (Njuz.net), Mia David (docent na Fakultetu tehničkih nauka, Univerzitet u Novom Sadu), Milica Pekić (Asocijacija nezavisne kulturne scene Srbije) i Vasil Hadžimanov (džez umetnik) odlučili su da podršku daju ovoj aktivističko-edukativnoj inicijativi čiji će dugotrajni rezultat imati uticaj i na širu zajednicu.

„Za prijavljene projekte u okviru konkursa glasalo je oko 50 hiljada ljudi, što pokazuje da postoji potreba za kvalitetnim idejama i spremnost da budu aktivno podržane. Radujemo se prilici da nastavimo saradnju sa ovim mladim i energičnim ljudima kroz mentorski program podrške, a svakako nastavljamo da pratimo rezultate koje će njihovi projekti doneti zajednici. Pozivamo još i sve zainteresovane, uspešne i društveno odgovorne pojedince da iskoriste priliku i prijave se za Klub Superste, drugu fazu našeg konkursa, koja danas zvanično počinje“, rekla je Jelena Vasilev, koordinatorka Superste programa.

Pročitajte i ovo...