Home Posle 5 „Počivajte u miru na Mesecu za 12.000 dolara“

„Počivajte u miru na Mesecu za 12.000 dolara“

by bifadmin

Pogrebna kompanija Elysium Space, specijalizovana za sahranjivanje u svemiru, uvrstila je u svoju ponudu “pomen na Mesecu” odnosno ostavljanje kremiranih klijentovih ostataka na Zemljinom satelitu. Za prvih 50 klijenata cena sahrane biće 9.950 dolara a za sve ostale 11.950.

Ova kompanija je inače osnovana 2013. godine u San Francisku i ima ekspertizu i iz pogrebne industrije ali i znanja iz NASA-inih glavnih istraživanja. Sarađuje sa kompanijom Astrobotic Technology koja joj obezbeđuje logistiku oko putovanja van Zemljine orbite. Prva “tura” pepela odnosno ljudskih ostataka biće poslata na Mesec polovinom 2017. godine, kažu u ovoj kompaniji. Međutim, to neće biti cela urna već metalna kutija u koju može da stane samo oko gram pepela. Razlog je taj što će jednim letom biti slat veliki broj pokojnika na Mesec – oko stotinu.

“Porodice koje kod nas uplate nebesku sahranu imaće posebnu vezu sa pokojnicima, posebno dok budu gledali noćno nebo puno zvezda”, objašnjava Tomas Civajt, bivši inženjer NASA-e i osnivač Elysium Space-a.

Ambicije ove kompanije prevazilaze naš solarni sistem – Elysium planira i sahranjivanje širom Mlečnog puta. Kompanija takođe za 1.990 dolara nudi sahranu poput zvezda padalica odnosno lansiranje kapsula sa pepelom u svemir koje nekoliko meseci kruže oko naše planete a potom padaju na Zemlju i usput sagorevaju što na nebu izgleda poput pomenutih zvezda. Ova ponuda je već profitabilna za kompaniju a biznis se polako razvija pa se pojavljuje i konkurencija poput kompanije Celestis.

“A sve se zasniva na iskonskoj ljudskoj potrebi – da možete pogledati u noćno nebo i, bar poetski, iskomunicirati sa svojim precima”, kaže Civajt.

 
Izvor: CNBC

Pročitajte i ovo...