Home VestiPolitika i društvo „Ručkom iz kante za đubre“ svetski lideri apelovali da se ne baca hrana

„Ručkom iz kante za đubre“ svetski lideri apelovali da se ne baca hrana

by bifadmin

Juče je ručak u Ujedinjenim nacijama bio – đubre. Ozbiljno. Kako bi upozorili na problem bacanja hrane u svetu, čelnici UN-a jeli su obrok sastavljen od stvari koje bi inače završile u smeću.

Naime, oko 30 svetskih lidera, uključujući francuskog predsednika Fransoa Olanda, peruanskog Olanta Humala i generalnog sekretara UN-a Ban Ki-Muna, je na Samitu o održivom razvoju jelo vegeterijansku hranu napravljenu po receptima kuvara Dena Barbera, koji je aktivista u borbi protiv bacanja hrane.

Tako su svetski lideri posluženi salatom od otpadaka povrća, vegeterijanskim hamburgerom od ostataka voćne pulpe, krompirićima od kukuruza koji bi inače bio stočna hrana, hlebom od ostataka žitarica i nereafinisanog ulja tikve, a na kraju su dobili dezert od ljuski kakaa i ljuske kafe.

“Naš ručak je bio napravljen od hrane koja bi inače završila na smeću emitujući štetni gas metan koji prouzrokuje efekat staklene bašte”, izjavio je Ban Ki-Mun i podsetio novinare da proizvodnja hrane u velikoj meri doprinosi klimatskim promenama. Da podsetimo, skoro trećina proizvedene hrane u svetu se baca, što znači da oko milijardu tona hranljivih materija godišnje završi na deponijama. Ovo je još strašnije kada se ima u vidu koliko ljudi u svetu umire od gladi.

 

Izvor: Mashable

Pročitajte i ovo...