Home VestiEkonomija Valutni rat se nastavlja

Valutni rat se nastavlja

by bifadmin

Prošlonedeljna odluka FED o još jednom odlaganju podizanja kamatnih stopa će verovatno uzrokovati novo privremeno slabljenje američke valute što znači da se valutni rat nastavlja. Trenutno gotovo sve najvažnije centralne banke na svetu direktno ili indirektno zagovaraju slabljenje sopstvene valute.

SAD

Glavni argument za odlaganje podizanja kamatnih stopa bio je usporavanje rasta u globalnoj ekonomiji, ali Dženet Jelen, predsednik FED, spomenula je i opasnost od prejakog dolara.

Evrozona

ECB je u poslednjem obraćanju janosti izrazila zabrinutost po pitanju ekonomske situacije u evrozoni i na taj način finansijskim tržištima poslala poruku da će, ukoliko bude potrebno, sprovesti dodatne mere podsticanja ekonomske aktivnosti, što bi gotovo sigurno dovelo do novog slabljenja evra.

Kina

Za razliku od ostalih zemalja, Kina svoju valutu drži čvrsto vezanu za američki dolar pa ne samo da joj ne dopušta jačanje, nego je pre nekoliko nedelja političkom odlukom odlučila da je oslabi za približno 2% kako bi podstakla rast izvoza, temelj svoje ekoonomije.

Japan

Iako je japanski jen u poslednjih nekoliko godina u odnosu na američki dolar oslabio više od 30%, nakon kineske devalvacije počelo se špekulisati da će i Japan pokrenuti dodatne mere koje će dovesti do nastavka slabljenja jena.

Britanija

Situacija u britanskoj ekonomiji je poprilično dobra i već dugo se očekuje podizanje kamatnih stopa od strane centralne banke. ipak, velika većina analitičara smatra da će se Britanci na taj korak odlučiti tek nakon Amerikanaca, kako bi sprečili naglo jačanje sopstvene valute, do kojeg u pravilu dođe pri podizanju kamatnih stopa.

Švajcarska

Od svih navedenih zemalja i njihovih centralnih banaka, Švajcarska narodna banka najotvorenije zagovara slabljenje vlastite valute za koju smatra da je neodrživo precenjena. Osim verbalnih poruka o kursu valute, ŠNB sprovodi i intervencije na tržištu u kojima prodaje franke i kupuje evre i na taj način slabi franak.

Mišljenje analitičara

Analitičari Admiral Markets-a smatraju će bez obzira na novo odlaganje podizanja kamatnih stopa, FED svejedno biti prvi koji će započeti to podizanje, što će pre ili kasnije dovesti do još jednog talasa jačanja američkog dolara u odnosu na gotovo sve ostale valute. Iz sadašnje perspektive, najizgledniji trenutak podizanja kamatnih stopa je decembar ove godine.

Pročitajte i ovo...