Home VestiEkonomija Decenija poslovanja Erste Banke u Srbiji

Decenija poslovanja Erste Banke u Srbiji

by bifadmin

Erste Banka je obeležila desetogodišnjicu poslovanja u Srbiji specijalnom predstavom „24 minuta sa Zoranom Kesićem i Erste Bankom“ pred više stotina klijenata i partnera sa kojima ima najintenzivniju saradnju.

Popularni voditelj Zoran Kesić imao je priliku da prvi put u svojoj emisiji reklame komentariše, a glavna žrtva njegovog humora tokom čitave večeri bila je upravo – Erste Banka. Retrospektivom je obuhvaćen dolazak Erste Banke na tržište kupovinom Novosadske banke 2005. godine, izbijanje svetske krize 2008. koje je u bitnoj meri uticalo na ekonomiju i poslovni ambijent u Srbiji, najčešće bankarske teme poput kredita i kamatnih stopa, a posebno mesto su dobile društveno odgovorne aktivnosti Erste Banke.

Sa gostima su podeljene i određene brojke koje ilustruju aktivnosti banke. Tokom protekle decenije Erste Banka je plasirala oko 200 hiljada kredita stanovništvu, ukupnog iznosa oko 450 miliona evra. Od toga, 5 hiljada su stambeni krediti. Realizovano je preko 20 miliona naloga elektronskog bankarstva, ukupnog iznosa 2,5 milijardi evra. Kako je poslednjih nekoliko godina u fokusu i finansiranje projekata koji koriste obnovljive izvore energije, sumirano je da je do sada u toj oblasti plasirano 55 miliona evra. Kroz sponzorstva i donacije je u zajednicu uloženo oko 3 miliona evra.

Gostujući kod Kesića, predsednik Izvršnog odbora Erste Banke Slavko Carić je izjavio da je glavni uspeh banke to što je za sve ove godine finansirala mnoštvo uspešnih projekata korporativnih klijenata i klijentima fizičkim licima pomagala da ostvare svoje finansijske ciljeve i potrebe, pri tom sama rastući profitabilno, zdravo i poslujući na društveno odgovornim osnovama.

Erste Banka je najstarija finansijska institucija na teritoriji Srbije, osnovana 1864. godine kao Novosadska štedionica. Članica je Erste Grupe, najstarije finansijske institucije u srednjoj i istočnoj Evropi, osnovane u Beču 1819. godine takođe u pravnoj formi štedionice. Desetogodišnjica poslovanja u Srbiji obeležava se godinu dana nakon drugog velikog jubileja, 150 godina od osnivanja Novosadske štedionice.

Pročitajte i ovo...