Home VestiEkonomija Atlantic Grupa: Porasli prihodi od prodaje ali pala dobit

Atlantic Grupa: Porasli prihodi od prodaje ali pala dobit

by bifadmin

Atlantic Grupa je u prvih devet meseci 2015. godine ostvarila prihode od prodaje od 522,9 miliona eura, što u odnosu na isto razdoblje 2014. godine predstavlja rast od 4,8 posto. Dobit pre kamata i poreza (EBIT) iznosi 44,8 miliona eura i manja je za 9,9 posto, najviše usled rasta cena sirovina i nepovoljnog kretanja kursa stranih valuta, dok neto dobit nakon manjinskih interesa iznosi 30,0 miliona eura, što predstavlja rast od 9,0 posto. Do kraja godine menadžment nastavlja sa fokusom na internacionalizaciju i rast na postojećim tržištima i na upravljanju rizicima, održavanje likvidnosti i upravljanje finansijskim obavezama.

Od važnih poslovnih događaja u prvih devet meseci ističe se nova organizacija distributivnog poslovanja kroz dve glavne zone, Zonu Istok i Zonu Zapad, nadovezano na proces intenzivne internacionalizacije i jačanje distributivnih funkcija van regiona, što se odrazava i kroz osnivanje vlastitih distributivnih kompanija u Austriji i Nemačkoj. U ovom je periodu ugovorom sa novim principalom Phillips Hrvatska dodatno proširen i distributivni portfolio na hrvatskom tržištu. Takođe je, nakon nepune godine od početka radova, počela s radom novoizgrađena fabrika energetskih pločica iz asortimana sportske prehrane u Novoj Gradiški, u koju je uloženo preko 13 miliona eura.

Poslednja akvizicija Atlantic Grupe – kompanija Foodland, u potpunosti je uspešno integrisana u poslovni sistem Atlantic Grupe i danas s brendom Bakina tajna čini novo poslovno područje Gourmet. Konačno, u trećem je tromesečju Atlantic Grupa prema poslednjem istraživanju Euromoney-ja, vodećeg svetskog finansijskog časopisa, proglašena za najbolje vođenu kompaniju u Hrvatskoj i za najbolje vođenu kompaniju u sektoru hrane i pića u regionu centralne i istočne Europe.

Gledajući strukturu prihoda od prodaje, ukupnom rastu Atlantic Grupe u prvih devet meseci 2015. najviše su doprineli Strateško poslovno područje Delikatesni namazi sa rastom od 12,9 posto, Strateško poslovno područje Slatko i slano sa rastom od 5,0 posto, Strateško poslovno područje Kafa sa rastom od 4,7 posto, Strateško distributivno područje Hrvatska sa rastom od 10,6 posto i Strateško distributivno područje Srbija sa rastom od 8,3 posto. Kafa se sa 19,5 posto udela u ukupnim prihodima od prodaje ističe kao najveća pojedinačna kategorija sa 102,2 miliona eura prihoda od prodaje u prvih devet meseci.

Posmatrano po tržištima, najveći i jednak rast od 9,6 posto ostvaren je na tržištima BiH i Srbije, koja je drugo po veličini tržište Atlantic Grupe s udelom u ukupnom prihodu od 22,6 posto. Na tržištu Hrvatske, koja s 26,8 posto ima najveći udeo u prihodu od prodaje, ostvaren je rast od 9,4 posto.

Sopstvene robne marke Atlantic Grupe ucestvuju u prodaji sa 65,3 posto, distribucija proizvoda robnih marki principala s 19,2 posto, apotekarski lanac Farmacia sa 6,3 posto dok proizvodi koje Atlantic Grupa proizvodi kao privatne robne marke za velike poslovne sistema u zemlji i inostranstvu u ukupnom prihodu od prodaje ucestvuju s 9,3 posto.

Pročitajte i ovo...