Home VestiEkonomija MMF smanjio projekciju globalnog rasta

MMF smanjio projekciju globalnog rasta

by bifadmin

Međunarodni monetarni fond (MMF) smanjio je projekciju globalnog privrednog rasta, navodeći da je ugrožen smanjenjem cena sirovina i nervozom na finansijskim tržištima.

MMF je saopštio da će svetska privreda porasti za 3,1 odsto ove godine, dok je u julu ta procena bila 3,3 odsto. Rast od 3,1 odsto bio bi najsporiji od recesione 2009. godine.

U izveštaju MMF-a objavljenom uoči godišnjeg skupa te institucije i Svetske banke ove nedelje u Limi, navodi se da će SAD imati rast od 2,6 odsto, dok je u julu predviđeno 2,5 odsto.

Zemlje u razvoju, koje su više pogođene padom cena sirovina, imaće rast od četiri odsto, čime će ova godina biti peta uzastopna u kojoj se smanjuje taj rast.

Procena MMF-a za evrozonu i Kinu je ostala ista zemlje koje koriste evro će ostvariti ukupni rast od 1,5 odsto, dok će druga najveća svetska privreda porasti za 6,8 odsto.

Glavni ekonomista MMF-a Moris Obstfeld rekao je novinarima da sada deluje da je rizik od negativnog trenda malo veći nego pre par meseci, ali i negirao opasnost od globalne recesije.

Padom cena sirovina najviše su pogođeni Brazil, za koji se predviđa smanjenje privrede za tri odsto, i Rusiju, za koju se predviđa pad od 3,8 odsto, kome su pored smanjenja cena nafte doprinele i ekonomske sankcije Zapada zbog poinašanja Moskve u vezi sa Ukrajinom.

Smanjenje cena energenata je pogodilo i Kanadu kojoj MMF predviđa smanjenje rasta za pola poena na 1,5 odsto.

Kineska privreda se usporava četvrtu godinu zaredom, delom i zato što vlada u Pekingu nastoji da preokrene privredu od zavisnosti od izvoza i stranih investicije, ka održivijem, ali sporijem rast zasnovanom na potrošnji.

Obstfeld je rekao da je kineska proizvodnja suočava s problemima, ali da sektor usluga cveta.

Usporenje rasta u Kini smanjilo je potražanju za sirovinama iz zemalja u razvoju, što je oborilo i cene nafte, bakra i drugih materijala.

„Ono što se dešava u Kini ima uticaj na celu svetsku privredu“, rekao je Obstfeld.

Japanska privreda će, prema prognozi MMF-a, ove godine imati rast od 0,6 odsto, što je lošije od julske prognoze od 0,8 odsto, ali poboljšanje u odnosu na prošlogošnjeg smanjene od 0,1 odsto.

Izvor: Beta

Pročitajte i ovo...