Home VestiEkonomija Još 10.000 automobila kojima je Folksvagen “nameštao” testove?

Još 10.000 automobila kojima je Folksvagen “nameštao” testove?

by bifadmin

Američke vlasti ponovo su optužile nemački Folksvagen da je nameštao testiranje izduvnih gasova i to kod 10.000 automobila sa jačim dizel motorima kako bi se na testovima prikazalo da emituju manje gasova nego što to stvarno čine.

Naime, po rečima američke Agencije za zaštitu životne sredine (EPA) i Kalifornijskog odbora za kvalitet vazduha Folksvagen je postavio sporni softver kod oko 10.000 vozila, i to modela „audi A6 kvatro“, „A7 kvatro“, A8, A8L, Q5 i „porše kajen“, kao i „folksvagen tuareg“. Ti automobili su na putu emitovali devet puta više azotnih oksida nego što dozvoljavaju standardi EPA, saopštila je ta agencija.

No, nemački automobilski gigant je demantovao da je postavio takav softver na jače dizel motore. Kompaniji koja je trenutno u procesu računanja štete od ovog skandala bi najnovija optužba mogla da stvori velike probleme. Posle izbijanja skandala u septembru nagađalo se kolika će šteta biti po kompaniju. Nedavno je njen novi direktor saopštio da je Folksvagen izdvojio 7,3 ilijardi dolara u trećem kvartalu za popravke automobila, međutim ova brojka ne obuhvata i troškove tužbi i potencijalnih odšteta. Ako EPA  kazni nemačkog proizvođača automobila sa maskimalnih 18 milijardi dolara, koliko bi mogla, onda bi njegovi troškovi za saniranje posledica skandala mogli porasti na 25 milijardi dolara. Plus naravno pojedinačne tužbe.

I to se odnosi samo na američko tržište na kojem se nalazi samo oko 10.000 novih problematičnih modela, no i u Evropi može doći do problema jer su ovi automobili na starom kontinentu bili mnogo prodavaniji.

Pročitajte i ovo...