Home VestiPolitika i društvo Održana mentorska šetnja i najavljen novi ciklus projekta Podeli svoje znanje – postani mentorka

Održana mentorska šetnja i najavljen novi ciklus projekta Podeli svoje znanje – postani mentorka

by bifadmin

Tradicionalna Mentorska šetnja održana u subotu 7. novembra bila je ujedno i povod za najavu novog ciklusa programa „Podeli svoje znanje – postani mentorka“. Kroz višemesečni mentorski program mlade žene na početku svoje karijere u okviru programa dobijaju mogućnost da steknu nova znanja od strane mentorki, stručnih liderki iz različitih profesija, kao i mlađih žena sa sličnim interesovanjima i željom da budu uspešne u svojim oblastima. Mlade liderke koje žele da upotpune svoja znanja za nastavak karijere, mogu se prijaviti do kraja ovog meseca.

Svečanosti u Aeroklubu prethodila je tradicionalna Mentorska šetnja centralnim ulicama Beograda koja okuplja polaznice i mentorke od početka programa. Prva Mentorska šetnja u Srbiji organizovana je 2008. godine u Beogradu, a ove godine učestvovalo je više od šezdeset uspešnih žena iz oblasti biznisa, javnog života, nevladinog sektora, kao i studentkinja, budućih liderki. Nakon Mentorske šetnje i svečanosti u Aeroklubu, organizovan je razgovor alumnistkinja programa „Žene ženama – Šta nam znači mentorstvo“, a učesnike su u ime organizatora pozdravile Aza El-Abd, direktorka USAID misije u Srbiji i Maja Bobić, generalna sekretarka Evropskog pokreta u Srbiji. Polaznicama programa dodeljeni su sertifikati za uspešno pohađanje petog ciklusa.

Cilj programa „Podeli svoje znanje – Postani mentorka“ je ekonomsko i profesionalno osnaživanje žena u našem društvu kroz mentorski rad žena na početku karijere i već uspešnih i ostvarenih liderki u najrazličitijim profesijama. Pomoć i podrška ženama u prvim profesionalnim koracima veoma je važna, a posebno je dobro što im tu podršku daju takođe žene koje znaju i razumeju specifičnu poziciju u kojoj se nalaze.

„Unapređivanje znanja kroz razmenu iskustava je najbolji način da mlade žene koje su tek počele sa profesionalnim životom povećaju sopstvene kapacitete neophodne za uspešnu karijeru. Pored toga, liderske veštine u modernom svetu nezaobilazan su alat i upravo iz tog razloga posebnu pažnju posvetili smo i ovom segmentu, pa su mentorke nesebičnim prenošenjem novih znanja buduće liderke osnažile i u ovoj oblasti“, izjavila je Jelena Vasilev iz službe komunikacija Erste Banke.

Kroz program je do sada prošlo 145 mentorki, a među njima su bile Mirjana Karanović, Ana Sofrenović, Aja Jung, Nevena Petrušić, Sonja Liht, Sonja Stojanović Gajić, Milena Dragičević Šešić, Tanja Miščević, Gordana Čomić, Andrea Brbaklić i druge.
Na programu je trenutno u toku konkurs za novu generaciju polaznica koje žele mentorsku podršku uspešnih koleginica. Program posebnu podršku daje preduzetnicama u poljoprivredi i Romkinjama. Konkurs je otvoren do kraja novembra, a svi detalji se nalaze na stranici Evropskog pokreta u Srbiji.

Projekat usavršavanja za žene „Podeli svoje znanje – Postani mentorka“ partnerski sprovode Evropski pokret u Srbiji, Ambasada Sjedinjenih Američkih Dražava, Misija OEBS-a u Srbiji i Erste banka.

Pročitajte i ovo...