Home VestiEkonomija Plavi kamen sve traženiji, RTB Bor bi povećanjem njegove proizvodnje mogao da zaradi dodatnih pola milijarde dinara

Plavi kamen sve traženiji, RTB Bor bi povećanjem njegove proizvodnje mogao da zaradi dodatnih pola milijarde dinara

by bifadmin

Pogon za proizvodnju plavog kamena, koji posluje u sastavu „Topionice i rafinacije bakra Bor“, 2013. dostigao je rekordnu proizvodnju, kada je dato više od 1.270 tona plavog kamena. Potražnja za ovim proizvodom je velika, a „RTB Bor“ bi povećanjem kapaciteta mogao da ostvari pola milijarde dinara dodatnih prihoda.

Asortiman proizvoda TIR-a, tačnije pogona „Elektroliza“ proširen je, sa anodnog i katodnog bakra, početkom osamdesetih godina prošlog veka, kada je instalirana linija za proizvodnju bakar-sulfata, poznatijeg kao plavi kamen, prenosi „RTV Bor“.

Izgradnja i montaža opreme, po projektu austrijske firme „Grill & Grossmann“, završena je krajem 1981, a naredne godine je počelo uhodavanje i redovna produkcija. Ova tehnologija razlikovala se od drugačijih načina dobijanja plavog kamena, kako je to, na primer, radila kruševačka „Župa“ ili drugi proizvođači na ovim prostorima u to vreme.
Kapacitet borske fabrike je tri-četiri tone plavog kamena dnevno, a najveća godišnja proizvodnja od osnivanja ostvarena je 2013. godine, kada je proizvedeno nešto više od 1.270 tona plavog kamena.

Plavi kamen ima široku primenu, od poljoprivrede gde se koristi kao pesticid do industrije, kod flotiranja olovno-cinkanih ruda, za impregnaciju drveta i čišćenje vodovodnih instalacija i bazena. Potražnja za njim je velika i na domaćem i na inostranom tržištu. Najviše se izvozi u Tursku, Bugarsku, Grčku, Bosnu, Makedoniju i Mađarsku, kažu u „RTB-u Bor“.

U „Rudarsko topioničarskom basenu Bor“ kažu da je plasman za plavi kamen obezbeđen i da postoje kupci koji bi unapred kupili tromesečnu proizvodnju. Razmatra se mogućnost povećanja kapaciteta ovog pogona.

Ako bi se na godišnjem nivou proizvodnja povećala na dve do dve i po hiljade tona, to bi „RTB-u Bor“ obezbedilo oko 500 miliona dinara prihoda. Ipak, da bi se to ostvarilo, neophodna su dodatna ulaganja u liniju za proizvodnju, ali i veća prerada katodnog bakra, jer se plavi kamen dobija iz rastvora koji nastaju u procesu elektrolize i prerade plemenitih metala.

Ovaj plan je još uvek u početnoj fazi. Poslovodstvu TIR-a je dostavljen predlog onoga što je potrebno nabaviti od opreme. Sagledava se trenutna finansijska situacija, mogućnost da se tako nešto uradi i može li se ući u nabavku. Tek na osnovu konačne analize odlučiće se da li će i kada početi povećanje kapaciteta na liniji za proizvodnju plavog kamena, kažu u „RTB-u Bor“.

 

 

Izvor: eKapija

Pročitajte i ovo...